När Sebastian Ljungblad blev Guldbaggenominerad till bästa manliga huvudroll för insatsen i Peter Grönlunds film "Goliat", satt han häktad. Tillsammans med en annan 22-årig man var han vid fredagens häktningsförhandlingar på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och till sju fall av försök till grovt bedrägeri.

Den misstänkta brottsligheten rörde telefonbedrägerier mot äldre personer genom olovlig identitetsanvändning.

Under eftermiddagens hölls förhandlingarna vid Norrköpings tingsrätt. De misstänkta fick följa förhandlingen från häktet i polishuset via en videolänk.

– Efter en lång förhandling kom rätten fram till att Sebastian varken är misstänkt för det gamla brottet, det grova bedrägeriet, eller de nya brotten, försök till grovt bedrägeri. Han är inte ens skäligen misstänkt, därmed släpptes han på fri fot med omedelbar verkan, säger Mikael Abrahamsson, advokaten som representerar Sebastian Ljungblad.

Hur tog Sebastian emot beskedet?

– Han blev väldigt tagen och började gråta. Sedan hade vi ett kramkalas, säger Abrahamsson.

Någon timme efter det att häktningsförhandlingen var avslutad, kunde 22-åringen lämna polishuset.

– Sebastians huvud är just nu ett kaos av känslor. Han måste nu få chans att landa. Han har närmast en mamma och en flickvän att ta hand om.

I och med att Guldbaggegalan är den 28 januari kan Sebastian Ljungblad närvara på Cirkus i Stockholm.

– Det känns ju givetvis jättebra. Hela filmteamet bakom Goliat har velat prata med Sebastian om galan och nu kan de förbereda sig ordentligt.

Vi har under fredagseftermiddagen försökt att få tag i Sebastian Ljungblad för en kommentar.

– Tyvärr har inte Sebastian någon telefon, men jag har bett honom att skaffa en nu, så att jag kan få tag i honom, säger Mikael Abrahamsson.

Den andre misstänkte mannen omhäktades under fredagen och polisens arbete fortsätter nu.

– Utredningen fortsätter med de direktiv som polisen sedan tidigare har. Vad de närmare består i kan jag inte diskutera, säger kammaråklagare Helene Gestrin vid Åklagarkammaren i Linköping