Gratis på sommaren lockade många

Nästan 6 000 barn i Norrköping lockades till gratis sommaraktiviteter som kunde hållas efter bidrag från staten.

4 januari 2017 20:33

Förra året fick 283 av Sveriges 290 kommuner bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, för gratis sommarlovsaktiviteter under sommarlovet 2016 för barn och unga i åldern 6-15 år. Syftet med bidraget är att alla barn, oavsett storleken på föräldrarnas plånbok, ska få en sommar som på ett eller annat sätt blir ett positivt minne.

Sammanlagt delade kommunerna på ungefär 200 miljoner kronor. Norrköpings kommun fick drygt 5,5 miljoner kronor som användes till mängder av olika aktiviteter. I sin rapport till myndigheten berättar man om allt ifrån fiske, via musik och simundervisning, till läger. Kommunen beräknar att nästan 6 000 barn har tagit del av aktiviteterna. Man skriver också i sin rapport att man är nöjd med att de flesta aktiviteterna lockade flest flickor. Man är också nöjd med att man nått ut till "prioriterade stadsdelar". Alltså stadsdelar där kanske föräldrarna inte har så gott ställt.

I rapporten berättar man också att många med olika bakgrund har kunnat mötas. Det som upplevdes som lite negativt var att beskedet om bidraget kom lite sent. Det fanns ingen tid till planering. Norrköpings kommun har använt drygt fem miljoner kronor av det bidrag man fick. Lite drygt hälften gick till personalkostnader. Enligt utbildningskontoret i Norrköpings kommun har man fått förhandsbesked om att man får bidrag för 2017, 2018 och 2019.

– Det innebär att vi kan genomföra kostnadsfria aktiviteter för samma målgrupp de närmsta somrarna, säger Håkan Karlsson, sakkunnig på utbildningskontoret i Norrköpings kommun.

I Söderköping fick lite drygt 100 000 kronor. Här användes pengarna bland annat till en workshop i att bygga drakar och att anordna dans med flerspråkig instruktör. Valdemarsvik fick strax under 60 000 kronor. Här kunde man bredda sitt utbud under sommaren så att fler kunde hitta något som passade. Finspång fick drygt 500 000 kronor som användes för att arrangera Camp Grosvad. Där fick 120 barn plats under sex veckor att bland annat sporta. Men också spela brädspel eller testa graffiti. Både inomhus- och utomhusaktiviteter med ledare på plats. Linköpings kommun fick 4,4 miljoner kronor i bidrag.

I en kommentar från myndigheten säger MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg:

– Vi ser att kommunerna erbjudit unga ett brett utbud, samt lockat många att delta. Alla barn behöver få en bra aktivitet och en upplevelse att ta med sig från sitt sommarlov. Snart kan kommunerna återigen få bidrag till gratis sommarlovsaktiviteter för 2017.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roland Klinga

Ämnen du kan följa