Ska siffrorna för antalet offer inom familjerelaterat våld ned, måste grannarna engageras. Det konstaterar Nina Rung, utredare på Stockholmspolisens familjevåldsenhet.

– De enda vittnen som faktiskt kan se och höra om det förekommer våld i någons hem är grannarna. Men i mitt jobb stöter jag ofta på grannar som vetat om att något pågått, men som inte vågat ingripa, säger hon.

Tillsammans med Peter Svensson, inom organisationen Män för jämställdhet, har hon därför startat uppropet Huskurage. Ett upprop som går ut på att få hyresvärdar att skriva på en policy mot våld i hemmet. Policyn innehåller tre steg. Det första handlar om att hyresgästen ska ringa på om man misstänker våld hos grannen. Utöver det bör man höra av sig till hyresvärdar och polisen, speciellt vid mer akuta situationer.

Artikelbild

| Huskurage. Ett upprop som går ut på att få hyresvärdar att skriva på en policy mot våld i hemmet

– Med denna policy kanske det går att öka civilkuraget. Att man kan känna att hyresvärden och alla andra grannar står bakom en, säger Nina Rung och tillägger:

– Själva handlingen i sig är ju inte så svår. Att bara ringa på. Och det kan hjälpa så oerhört mycket. Jag håller på att utreda ett fall nu där en granne ringde på då hon hörde en misshandel. Offret konstaterar att detta räddade hennes liv.

Huskurage startade för tre månader sedan. Under hösten ska alla större bostadsbolag i landet kontaktas för att se om intresse finns att skriva på policyn, men redan idag har ett samarbete med Svenska Bostäder i Stockholm inletts.

– Annars har initiativet tagits emot olika. Sölvesborgshem i Blekinge nappade direkt efter att de kontaktat oss. Andra har varit rädda för att de ska styra hyresgästerna för mycket. En märklig invändning då de redan arbetar med larm och säkerhetslås, till exempel.

Artikelbild

I kölvattnet av dyr nyproduktion följer ökade priser på befintliga bostäder i expansiva kommuner. Att enskilda fastighetsägare ser skenande priser som positivt är kanske inte så konstigt. skriver Barbro Engman och Björn Johansson. ARKVBILD: HASSE HOLMBERG/SCANPIX

Har grannar, och hyresvärdar något ansvar för att våld i hemmet ska minska?

– Ja, vi tycker ju det. Samhället kan, och ska inte ha poliser i varje hem. Om hyresvärdarna då inte erbjuder trygghet så gör de inte sitt jobb.

Initiativet välkomnas av Hyresgästföreningen.

– Det här är jättebra. Våld i hemmet är ett stort, men inte så känt problem. Det finns en norm som säger att man som granne inte ska lägga sig i andras problem. Men om det leder till att folk dör så måste något hända, säger Björn Johansson, ordförande för Hyresgästföreningen sydost.

Björn Johansson anser dessutom att många hyresvärdar idag vet för lite om våld i hemmet.

– Vid anmälningar om störande ljud så finns det ofta ingen som tar reda på de bakomliggande orsakerna. Därför finns det exempel på misshandlade kvinnor som har vräkts då hyresvärden inte kopplat ihop de störande ljuden med varför de ägt rum.