Glädjescener på KD:s valvaka

Jubel åt siffrorna och skål i alkoholfritt bubbel. Kristdemokraterna gladde sig åt framgångarna under sin valvaka. I Norrköping ökade partiet till 5,4 procent och får ytterligare ett mandat.

10 september 2018 02:20

Redan de första siffrorna från vallokalsundersökningarna satte stämningen i Renströmmen, där partiet höll sin valvaka och åt buffé tillsammans.

När rösterna räknats samman i de 72 valdistrikten strax före 2 natten till måndag landade Kristdemokraterna på 5,4 procent. Partiet har alltså ökat med 1,5 procentenheter jämfört med de senaste två valen.

– Det är fantastiskt att vi går fram så mycket, säger Eva-Britt Sjöberg, kommunalråd under den senaste mandatperioden.

Vad ligger bakom framgången?

– Ibland kan det vara lättare att vara i opposition och lova allt till alla. Men vi har suttit i majoritet, tagit ansvar och har inte lovat allt till alla inför nästa mandatperiod. Vi bygger på trovärdighet. Jag tror att vi ser ett resultat av det.

– Men naturligtvis får vi också till viss del skörda en del av Ebba Busch Thors framgångar även här.

Hur tycker du att det har gått att styra Norrköping med Kvartetten?

– Över förväntan! Vi har fått igenom mycket av vår politik. Tre fjärdedelar av det vi gick till val på 2014 har vi helt eller delvis genomfört. Det kan man inte vara annat än nöjd med. Även om det alltid finns mer att göra. Än är vi inte färdiga.

Vallokalsundersökningar visar att många socialdemokrater gått över till Kristdemokraterna, vilket förvånade experter i SVT:s studio. Men det överraskar inte Eva-Britt Sjöberg.

– Vi är starka vad gäller företagande och försvar, men när det kommer till den sociala biten ligger vi mot mitten. Jag är inte så förvånad. Vi passar egentligen inte in i höger- och vänsterskalan, man måste titta på andra dimensioner, säger hon.

Valrörelsen beskriver hon som "outstanding", i ett tal till partikollegorna under valvakan. Hon berättar att hon mött många positiva väljare och inte fått "klichéfrågorna" om aborter eller om man måste vara kristen för att rösta på KD.

– Vi har fått många hejarop. Folk har berättat att de har gjort valkompassen och upptäckt att de är kristdemokrater. Så magkänslan har sagt att vi skulle gå framåt. Men man vill aldrig ta ut någon seger i förskott, säger Eva-Britt Sjöberg.

– Det har varit enormt roligt att kampanja i år. Resultatet speglar vårt hårda arbete och vår tydlighet, säger Tomas Tekmen, vice ordförande för KD i Norrköping.

Kristdemokraterna har i sin valrörelse valt att åka runt med sin mobila valstuga, en elcykel, men har också varit aktiva på sociala medier och lagt lappar i lådan i Norrköping med omnejd. I särklass mest aktiv att sprida KD-information var Mattias Hubner som lagt KD-lappar i över 22 000 brevlådor.

– Man har nött skorna lite, sa han när han fick applåder av sina partikamrater för sin insats.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Segraeus

Ämnen du kan följa