Dimman och fukten har legat som en blöt filt över Norrköpingstrakten i veckan. Den utlovade solen har lyst med sin frånvaro. På onsdagen och torsdagen fick Norrköping ingen blå himmel. Men under fredagen väntas solen bryta fram ordentligt.

– Det ser lite disigt ut fortfarande, men det ska klarna upp åtminstone under eftermiddagen, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

– Men den här dimman är lite kruxig. Solen ska bränna bort den, så att den försvinner, men solen är inte så stark så här i oktober. Dimman kan ibland ligga kvar hela dagen, som på torsdagen. Men idag förväntar vi oss sol och högre temperatur.

Artikelbild

| Efter helgens värme kan det vara läge att plocka in utemöblerna om man inte redan har gjort det. Då får Norrköping regn och ostadigt väder, enligt SMHI.

Temperaturen ska kunna gå upp till 19-20 grader under fredagen. På lördagen kan det bli ännu varmare – upp till 23 grader.

– Men mycket hänger på att dimman lättar och släpper in solljuset, säger Max Lindberg Stoltz.

Högtrycket som nu ligger över oss har växt till söderifrån med ett centrum som just nu ligger över Baltikum. Men det ser inte ut att ligga kvar länge. I början av nästa vecka kan det vara läge att plocka in utemöblerna för säsongen för den som inte redan gjort det.

– Då ser vädret ut att bli mer ostadigt med lågtryck som för in regn över landet.

Dimman som legat över Norrköpingstrakten orsakas av att högtrycket har fört med sig varm och fuktig luft som kyls av under kvällen och natten.

– Då kan luften inte längre hålla lika mycket fukt. Vattenångan i luften kondenseras och bildar dimma, förklarar Max Lindberg Stoltz.

Dimman kan ligga väldigt lokalt och därför kan också vädret i länet variera. På torsdagen låg molnen kvar över östra Östergötland medan man lägre från kusten hade klart väder.

Så kallad Brittsommar med temperaturer uppåt 18-19 grader är inte helt ovanlig. Senast 2015 hade Harstena och Horn 19,7 grader, men även 2011 började oktober månad med 22,1 grader i Horn.