Girlpower driver musikprojektet

"Vi vill visa oss själva och andra att man kan göra precis vad man vill oavsett kön eller bakgrund. Du kan nå dina drömmar", säger Zam Zam Adow.

23 juni 2017 17:00

Hon är en av de 25 tjejer som just nu deltar i projektet Vi är också Norrköping, ett musikvideoprojekt som syftar till att stärka tjejer med mångkulturell bakgrund och ge dem redskap att ta plats i offentligheten.

– Jag tyckte att det var lite läskigt i början, men nu känns det lättare och vi stärker varandra. Girlpower helt enkelt, säger Kawthar Hussein.

Projektet är initierat av Sibship, men är ett samarbete med Cnema, Dans i Öst, Film i Öst, Back Up och kommunen. Tjejerna började träffas i mars.

– Vi har samtalat mycket om självkänsla och värderingar, som ett sätt för dem att lära känna varandra och sig själva, säger Michelle Miller, socionom på Back up/Pangea.

Just nu pågår arbetet med musikvideon som är projektets konkreta slutresultat.

– Vi hoppas att den blir värsta succén på sociala medier, säger Cecilia Morad med ett leende.

Videon görs under tre veckor och under arbetet med den har arbetsmarknadskontoret gått in och ger tjejerna betalt sommarjobb.

– Jag har haft sämre, konstaterar Kosar Ali Hassan.

Hon är med och skriver texten till låten och är också den som sjunger. Med stöd av pedagoger gör tjejerna nämligen allting själva; skriver låttexten, fixar danskoroegrafin, bokar in platser att filma på och mycket mera.

– Det här är äkta rakt igenom. Inget fake, säger Cecilia Morad.

Tjejerna, som inte kände varandra tidigare och har sin bakgrund i 15 olika länder, är inte alltid helt överens om allt, men videons budskap råder det ingen oenighet kring – Systerskap.

– Vi vill stärka kvinnor och visa att vi tjänar på att hålla ihop. Och krossa normer – du kan göra vad du vill liksom, säger Evnesline Niyonzima.

Musikvideon har premiär i höst.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Holmer

Ämnen du kan följa