Gick bärsärk med baseballträ

På personalmötet var alla samlade och deras bilar stod parkerade utanför. Plötsligt hörde de glaskross och billarm. Alla gick då till fönstren och såg att en man, som de kände igen, slog på bilarna med ett baseballträ i aluminium. Nu åtalas han.

13 februari 1918 14:20

Ett av vittnena berättar i polisförhör hur den nu 28-årige mannen, som han kände igen, verkade fokuserad på att slå sönder bilarna vid vårdföretaget Vision Omsorg. Han stannade ibland upp för att tända en cigarett, bara för att sedan fortsätta slå på bilarna och entrédörren.

Vittnet ringde polisen, men innan patrullerna hann komma stoppade mannen ner baseballträet i en väska och gick mot en busshållplats. Då kom polisen och tog med sig mannen. Baseballträet togs i beslag.

I det läget sade mannen sig inte minnas något, men vid polisförhör drygt 1,5 år senare erkände han brottet och berättade att han mådde dåligt och var inne i en psykos vid tillfället.

Kostnaden för skadorna på de sju bilarna uppgår till 140 000 kronor, enligt förundersökningsprotokollet. Företaget har dock inga ersättningsanspråk.

– Det beror på hans situation, säger Fredrik Wretman, regionchef på Vision Omsorg.

Han berättar att en del i personalen upplevde händelsen som traumatisk.

– Det här hör inte till vardagen. Det här var en klient som inte var inskriven hos oss och därför hade vi svårt att förutse att det skulle kunna hända. Om de är inskrivna hos oss gör vi riskbedömningar och följer upp hur klienterna mår, säger Fredrik Wretman.

Både direkt efter händelsen och dagen efter samlades personalen för att prata igenom händelsen.

28-åringen åtalas även för våld mot tjänsteman sedan han slagit en väktare, som bevakade honom på Vrinnevisjukhuset. Mannen erkänner brottet.

Dessutom åtalas han för hot och misshandel på ett boende med psykiatrisk inriktning. Han ska, enligt åtalet, dels ha hotat en annan boende och ett par av hans anhöriga till livet, dels ha sparkat mot en anställd som höll i en matlåda som flög upp i luften.

– I samband med händelsen tog vi kontakt med Arbetsmiljöverket som bekräftade att vi arbetade med hot- och våldssituationer på ett bra sätt, säger enhetschefen på boendet.

Hon säger att personalen idag mår bra.

– Det finns ingen i personalen som inte känner sig trygg.

Den åtalade förnekar brotten på boendet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa