- Gängvärlden fungerar så att man måste ha en viss position för att få agera i en Outlawstöja, eller en Hells Angels-väst, då kan man inte gå ut och göra som man själv tycker. Man företräder ju sitt nätverk och går man utanför ramarna så får man nog ångra det rejält, säger Robert Kalmendal, som nu är engagerad i utredningen av tisdagens skottlossning vid Deli Kök och Bar.

Som NT berättat var det medlemmar i Black Cobra och Outlaws som drabbade samman i tisdags.

- Det är ju ingen hemlighet att de här ledarfigurerna har en konflikt med varandra, och att de lider av total avsaknad av respekt för lagen. Men det handlar också, i ett större perspektiv, om en tävling om en arena att bedriva brottslig verksamhet på.

Artikelbild

| Stora delar av centrum spärrades av efter skottlossningen i tisdags.

Frågan är nu var Hells Angels finns i allt det här.

- Mc-delen är inblandad, inte i just det här fallet men de är som en bult i de kriminella nätverken. De sitter säkert nu och låter de andra få slåss om de bitar som finns kvar.

Gängfritt Norrköping ouppnåeligt

Han säger att polisen för två och en halv månad sedan fick klart för sig att konfrontationsrisken mellan gängen var som störst i Norrköping.

- Vi har fått indikationer under våren på att det finns två grupperingar som inte kommer överrens. Och det är de som nu drabbat samman på restaurangen.

Det uttalade målet om att Norrköping ska vara fritt från kriminella gäng är nu ouppnåeligt enligt Robert Kalmendal, samtidigt understryker han vikten av att samhället aldrig får acceptera den här typen av brottslighet.

- Vi vill inte ha en situation som i Södertälje. Vi vill inte ha det som på Rosengård, där personer med kopplingar till tung kriminalitet sitter på maktpositioner i kommunen, som folkvalda, säger han.

 

Läs mer i fredagens Norrköpings Tidningar!