Fynd i utgrävning inför hotellbygge

Saltängen skulle bli den ståndsmässiga Nya Staden i Norrköping i mitten av 1600-talet. Storbränderna satte stopp för planerna. Men de pågående utgrävningarna i kvarteret Spinnhuset avslöjar ändå spår av pampig bebyggelse.

2 juni 2014 07:53

Så småningom ska här bli hotell. Men just nu är man inne i slutfasen av de arkeologiska utgrävningarna i kvarteret Spinnhuset på Saltängen. Även ett otränat öga kan se att här har fyndats. En frilagd rektangulär kullerstensyta har en hel del att berätta.

– Ett golv från tidigt 1700-tal, säger Marta Lindeberg, projektledare på Arkeologikonsult som har Länsstyrelsens uppdrag att gräva ut området innan hotellbygget sätter igång.

– Av golvet att döma låg det högre ståndsmässig bebyggelse här en gång i tiden. Golvet är fantastiskt fint. Och det stämmer också med tankarna på den Nya staden. Saltängen skulle bli Norrköpings ståtliga utfarsväg mot Johannisborg och var en del av en större stadsplanering. Nu blev det aldrig riktigt så tjusigt som man hade tänkt sig.

Lågorna slukade planerna. Först eldhärjades Louis de Geers palats Stenhuset i grannkvarteret 1711 och 1719 kom ryssarna och eldade upp i princip hela Norrköping. Efter det blev sig aldrig Saltängen riktigt detsamma och tankarna på den Nya staden försvann. Området ändrade karaktär och Saltängen blev med tiden en helt annan typ av stadsdel.

Under årens lopp har resterna av den Nya staden försvunnit allt djupare ned i myllan. Att hitta dem igen har varit oerhört spännande, enligt biträdande projektledaren Johan Klange.

– Vi hade inte väntat oss så här fina fynd, säger han. Stengolvet är exempelvis fantastiskt fint. Nu gäller det bara att försöka tidsbestämma det lite närmare. Först ska vi ta bilder och dokumentera det och sedan ska vi lyfta golvet. Med lite tur hittar vi några mynt där under som kan ge en bättre fingervisning om årtalet. Som en ritual stoppade man ofta ned mynt i grunden när man byggde hus förr. För att ge huset lycka. Men vi gissar redan nu att den här delen av Norrköping etablerades runt 1640 ungefär.

Förutom det iögonfallande golvet har man gjort, till formatet, mindre fynd som krukskärvor, bitar av kritpipor, odlingslådor samt rester av gult tegel som Louis de Geer sannolikt förde med sig från Holland och som var ursprungliga delar av Stenhuset.

– Vi har hittat gult tegel lite varstans i utgrävningsområdet och förmodligen har det återanvänds i flera byggnader genom åren, säger Marta Lindeberg.

Nästa fredag ska utgrävningarna, som inleddes i påskas, vara avslutade. Det nya hotellet kommer att vila på den Nya staden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!