Funktionen som bilister missar

Nu drar en av årets trafikintensivaste helger igång när alla julfirare ska ut på vägarna.

22 december 2018 11:00

Tillsammans med påsk och midsommar så är det julhelgen som är tidpunkten då flest bilister ger sig ut på vägarna.

– I år ligger julen så att jultrafiken förhoppningsvis blir lite mer utspridd över flera dagar, säger trafikpolis Dennis Örnborg.

Trafikpolisen kommer att koncentrera sig på lördagen och söndagen innan julafton samt på annandagen. Dessa dagar räknar man med mest trafikanter.

– Vårt fokus kommer att ligga på de stora vägarna, det vill säga riksvägarna och motorvägarna. Där är det mest trafik och där får eventuella olyckor mest påverkan.

Dennis Örnborg har lite tips att ge till de som ska ut i jultrafiken.

– Välj i den mån det går så stora och säkra vägar som möjligt.

– Sedan är det allt det vanliga – som att vara ute i god tid, inte stressa, hålla avstånden och ta pauser, säger Dennis Örnborg.

Men han vill också rikta extra uppmärksamhet på fordonens belysning.

– På många nya bilar så lyser inte bakljuset i dagsljus. Tyvärr har många inte koll på hur det fungerar och kör runt med släckta bakljus även när det är mörkt ute.

– Det är livsfarligt och kostar dessutom 1 600 kronor i böter för bristfällig belysning. Även om det är bilens automatik som inte är korrekt så är det ett föraransvar att se till att man kör med korrekt belysning.

Ytterligare ett tips är att se till att ha en gul varselväst liggande i bilen. Den är bra att ha om man måste gå ur bilen vid till exempel en punktering om det är mörkt ute.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Thomas Möller