Fortsatt hög byggtakt i regionen

Både Norrköpings och Linköpings kommun lovar att bygga 15 300 nya bostäder vardera åren 2016–2035.

17 maj 2016 18:56

Det meddelande kommunerna när man höll presskonferens tillsammans med Sverigeförhandlingen i Linköping på tisdagseftermiddagen. De nya bostäderna är en förutsättning när planerna för Ostlänken går vidare.

– Vi tycker det här låter väldigt positivt, säger Anna Lövheim, näringspolitisk chef Östsvenska handelskammaren.

– Det är ambitiöst och samtidigt helt nödvändigt. Ett stort åtagande som innebär att bland annat Norrköping nu måste hålla fortsatt högt tempo genom planprocesserna.

I både Linköping och Norrköping pågår idag flera stora byggprojekt och nya byggen står på kö och väntar på kommunernas klartecken.

– Den här siffran låter fullt rimlig, säger Adam Cocozza, vd Botrygg.

– Vi har höga ambitioner och vill bygga och nu måste Linköpings kommun ta fram byggfärdig mark snabbt så att vi kan dra nytta av den goda konjunktur som råder just nu. Under 19 år kommer vi nog även att få uppleva konjunkturnedgångar.

Botrygg skapar nya bostäder i både Linköping och Norrköping. I Linköping bygger man idag i Övre Vasastan där man i första etappen skapar 500 nya bostäder. Botrygg planerar även ytterligare 500 bostäder i kommande etapper längs Industrigatan.

– Vi märker att både Norrköpings och Linköpings kommun är på offensiven idag, säger Adam Cocozza.

– En skillnad är att Norrköpings kommun jobbar aktivt för att byggherrar ska få kontinuitet i sin produktion. Det gör att vi kan fokusera på att bygga istället för att jaga mark.

Kommunernas överenskommelse med Sverigeförhandlingen innbär att planerad byggstart nu ligger fast. Ostlänken börjar byggas 2017.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa