Församlingen stöttas efter branden

Församlingen är i sorg efter måndagens brand i Sankta Maria syrisk-ortodoxa kyrka. "Alla medlemmar är ledsna, det är beklagligt" säger Josef Josefson, ordförande.

8 augusti 2018 17:30

Efter branden, som polisen konstaterat var anlagd, samlades Azech syrianska förenings styrelse för att gå igenom framtiden. Nu börjar de ta tag i arbetet som krävs efter en brand:

– Vi har en lång process framför oss. Vi ska komma igång med försäkrings- och saneringsbolaget nu och försöka komma fram till hur vi ska göra. Det kommer ta lång tid att renovera, det är omfattande skador. Vi vet inte hur lång tid det kommer ta att åtgärda, men vi vill så fort som möjligt kunna använda kyrkan.

Under tiden kommer söndagens gudstjänster att hållas i föreningens intilliggande lokal "Svängom". Att kyrkan för tillfället inte är tillgänglig kommer påverka föreningen:

– Det kommer bli ett stort tapp. Det påverkar gudstjänster, bröllop, dop och andra evenemang. Det blir en omställning som kommer ta tid.

Josef Josefson berättar att många hört av sig efter branden:

– Nästan alla kyrkor i Norrköping har hört av sig och beklagat det som hänt och berättat att de tänker på oss. Vi får stöd och hjälp, är det något vi behöver ställer de upp med allt.

Medlemmarna sörjer händelsen:

– Alla medlemmar är ledsna, det är beklagligt. Det är tur att ingen kom till skada.

Benjamin Atas är ärkebiskop i syrisk-otrodoxa kyrkan i Sverige. Under onsdagen besökte han församlingen vid Sankta Maria syrisk-ortodoxa kyrka.

– Det är en attack mot de demokratiska värden som finns i samhället, mot religionsfriheten och mot mänskliga rättigheter. Det finns de som utnyttjar friheten på ett negativt sätt. Det är en attack mot alla religiösa tempel, oavsett religion.

Samhället kommer i första hand:

– Som ärkebiskop ska man vara trogen och lojal mot sitt samhälle. Samhällets respekt kommer först, sedan religionen.

Benjamin Atas hyllar räddningstjänsten och polisens insats:

– De är vakna när andra sover, man ska uppskatta människor som riskerar sina liv för att rädda andras. Det är inte första gången sådant här händer, och inte den sista.

Peter Johansson, kommunpolis i Norrköping, berättar att de planerar att vidta åtgärder:

– Kommunen har väktare som ska öka bevakningen på alla kyrkor.

Ärendet rubriceras som mordbrand. Leif Hermansson, chef för grova brott, kommenterar utredningen via mail:

– Ett antal tips har kommit in som vi följer upp. Ingen är misstänkt i ärendet.

Vid platsen hittades tändbar vätska som är skickad på analys till NFC (nationellt forensiskt centrum). Inget analyssvar har hittills inkommit.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erik Johansson

Ämnen du kan följa