Förre kommunalrådet har avlidit

Tidigare kommunalrådet och riksdagsledamoten Christer Nilsson är död.

18 februari 2019 12:00

– Han avled på Vrinnevisjukhuset på fredagsförmiddagen, berättar Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

– Partiet har förlorat en viktig företrädare och personlig vän. Han var otroligt engagerad och en knivskarp analytiker. Han betydde väldigt mycket för mig personligen, han drog in mig i politiken men också i motionsspåret. Han och hans hund Molly.

Christer Nilsson föddes 1941 och blev medlem i Socialdemokratiska arbetarpartiet som mycket ung.

– Han började med politiken under Palmes tid och besatt en väldig erfarenhet som han delade med sig av till oss andra, säger riksdagsledamoten Mattias Ottosson (S) som under en tid kring millennieskiftet var kommunalråd i Norrköping samtidigt med Christer Nilsson.

Christer Nilsson var under många år distriktsordförande för Socialdemokraterna i Östergötland, riksdagsledamot med plats i finansutskottet, ordförande för Socialdemokraterna i Norrköping och kommunalråd med ansvar för skolfrågorna. Han arbetade också tidigt för att övertyga ledningen för Linköpings universitet att etableras även i Norrköping. Först utan större gehör, sedan fick han rätt. Det är ett bra exempel på Christer Nilssons förmåga att tidigt se samhällsförändringarna, menar Lars Stjernkvist.

– Han var en stor ideolog som gick djupt in i de politiska frågorna, säger Mattias Ottosson som mycket väl minns ett utmärkande drag hos Christer Nilsson. Hans vinnarskalle.

– Han var nästan som en idrottsman, när han klev upp i talarstolen ville han gärna vinna debatten.

Sedan tonåren led Christer Nilsson av en reumatisk sjukdom. Sjukdomen bidrog indirekt till slutet på hans politiska liv i offentligheten. Efter att ha tagit smärtstillande läkemedel, kört bil och krockat mot en stenmur, lämnade han alla sina politiska uppdrag men fortsatte att arbeta för partiet, bland annat med valanalyser.

– En tröst idag är att den analytiska förmågan och kamratskapet fanns där både i medvind men också under perioder då det har varit kämpigare, säger Lars Stjernkvist.

– Det är många som kommer att sakna honom, han följde med i debatten och hade synpunkter och idéer och hade förslag på hur man kunde lösa olika frågor.

Christer Nilsson blev 77 år gammal.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hanna Petersson

Ämnen du kan följa