– Bombteknikerna misstänker att det är en skarp granat. Personen som hanterade granaten gjorde det med risk för att den skulle brisera, säger Thomas Månsson, utredare av grova brott hos polisen i Norrköping på en presskonferens på torsdagen.

Det har upprättats en anmälan med brottsrubriceringen försök till mord, eftersom handgranaten var skarp och hade som syfte att ställa till skada för den som skulle använda bilen.

– Det var stor risk för personen i eller vid bilen.

Bilen ägs av en man som är skriven i Norrköping, men inte i den del av staden där bilen parkerats i samband med bombhotet.

Läs mer: Bilägaren var åtalad - och avhoppare

Thomas Månsson berättar att två män är kopplade till bilen – bilens ägare och hans kompis, som också använt bilen de senaste dagarna. Bilägarens kompis har precis som bilägaren rört sig i kriminella kretsar, enligt polisen.

– Det var en man, som är bekant med de här två personerna, som såg granaten, säger Thomas Månsson. Den personen gick in på ett bageri i närheten och slog larm.

Klockan 13.55 på onsdagen kom larmet till polisen, som snart kontaktade bombskyddet i Stockholm. Mannen som först upptäckte granaten är inte bosatt i området.

– Vi vet inte om han som upptäckte granaten skulle ha bilen, säger Thomas Månsson.

Läs mer: Polisen: inte längre någon fara för utomstående

Förhör med de två andra männen har hållits, men Thomas Månsson vill inte gå närmare in på vad som sagts i förhören. En sak som i alla fall är oklar, är när handgranaten kan ha monterats under bilen.

– Vi har fått uppgift om att den stått parkerad utanför ingången till Nya Rådstugugatan, vid hörnet av Styrmansgatan, från klockan 22 på måndag kväll, men vi har fått motstående uppgifter, säger Thomas Månsson. Även boende i området har hörts, men där har minnesbilderna varit lite oklara och olika när det gäller bilen. Polisen vill därför ha fler vittnesuppgifter kring den parkerade bilen, en vinröd Audi av äldre modell.

– Bilen har en parkeringsbot, säger Thomas Månsson.

Han vill inte uppge när bilen har "lappats", men den tillåtna parkeringstiden är bara en kvart.

Bilens ägare är sedan tidigare känd av polisen. Han medverkade vid en rättegång på onsdagen, och det finns uppgifter om att han skulle vara skyldig pengar till personer i kriminella kretsar – men på frågan om polisen ser något samband med det, svarar Thomas Månsson:

– Jag kommenterar inte det, men vi tittar på andra händelser.

Läs mer: Allt om händelsen i centrala Norrköping