Folkets dom mot nya hotellet är hård

På NT:s Facebooksida är läsarnas dom mot hotellet som ska byggas på Strömsholm mycket hård: "Kräkvarning", är en kommentar.

4 december 2016 17:06

På söndagseftermiddagen hade över 100 kommentarer fällts på NT:s Facebooksida kring det boutiquehotell som till våren ska uppföras på Strömsholmen vid Hamnbron.

I decennier har Strömsholmens attraktionskraft diskuterats – och till slut bestämde sig kommunen, än en gång, för att bjuda in olika förslagsställare.

En av idékläckarna var lokale fastighetsmagnaten Mikael Ståhl som ville skänka ett konstmuseum till staden – och placera det på Strömsholmen. Han har en betydande konstsamling som han önskar exponera för allmänheten – alldeles gratis. Men det förslaget ratades, istället utsågs ett förslag med kallbad i Strömmen och ett boutiquehotell med 60 rum. Bakom det vinnande förslaget står konsultbolaget Tjuren Projektpartner AB från Stockholm, som låtit arkitektbyrån Codesign rita hotellet med tre våningar och grå träfasad. Hotellet ska drivas av lokale hotellkungen Timmy Frisk, som idag förestår First Hotel med restaurang Stadsvakten, hotell Drott och hotell Centric.

Hårda ord

Men reaktionerna mot hotellet är mycket skarpa, visar kommentarer i sociala medier. Många ifrågasätter om ännu ett hotell behövs, men det är framförallt designen som inte faller Norrköpingsborna i smaken. Nu verkar de ha fått nog av trista byggnader: Comfort Hotel vid Hamnbron utsågs nyligen som kandidat i tävlingen "fulaste nybyggnationen 2016", och sedan tidigare har medborgarna retat sig på plåtschabraket Presidenten vid Norra Promenaden, där några statliga myndigheter är inhysta, för att inte tala om Stadsbibliotekets betongklumpar.

Så här lyder några av kommentarerna om boutiquehotellet: "...måste va´nåt allvarligt fel på mina ögon, kan EJ se nåt hotell – bara nåt liknande ett parkeringshus i flera våningar..." skriver Elisabeth Jordendahl. "En fyrkantig jävla låda till. Hur stoppar man det här? Hur överklagar man?" undrar Jimmy Berglund och en "kräkvarning" utfärdas av Daniel Gustafsson. Annnette Sundberg anser att hotellet blir "alldeles för dominerande på den lilla ytan" och frågar sig om det inte finns någon kvar bland de styrande som värnar om Norrköpings "hjärta""?

Mångårig debatt

Annelie Andersson beskriver hotellbyggnaden som en "så jäkla ful koloss" som kommer att förstöra hela Strömsholmen – och Meta Ekengren tycker det är "det fulaste jag nånsin sett". Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) kastade sig också in i debatten och noterade att redan för 30 år sedan, när han kom till stan, debatterade man hur det skulle väckas liv i stadsmiljöer som exempelvis Industrilandskapet och Strömsholmen. "Jag tycker det är bra att det äntligen blir verklighet", säger han om Strömsholmenprojektet.

I Facebookgruppen "Stoppa förfulningen av våra städer" diskuteras också Strömsholmen, bland annat av Jacob Nordangård som även hört av sig på NT:s Facebooksida. Han föreläser om stadsplanering och var 2007-2008 ledamot i Norrköpings stadsplaneringsnämnd för Miljöpartiet: "I mitt tycke liknar det mest en själlös 70-talsbunker med ett spridande av tristess och monotoni på schemat", är hans bestämda mening. I "Stoppa förfulningen"-gruppen fastslår Birger Levin sin åsikt: "Ser ut som en verktygslåda från gaveln". En blandning av ett kvinnofängelse och en gammal sylåda, är en annan kommentar.

Men det är naturligtvis inte alla som upprörs. På NT:s Facebook publicerar Therese Dalmo också detta inlägg: "Härlig underhållning att läsa alla gnällkommentarer".

Efter att NT publicerat den här artikeln svarade också kommunalrådet Kikki Liljeblad med ett kritiskt inlägg på sin blogg.

"Att dra slutsatsen av vad Norrköpingsborna tycker utifrån 100 kommentarer på nt.se är enligt mig att slira lite väl mycket på sanningen", skriver hon bland annat.

Läs hela blogginlägget här (extern länk).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Johansson