Följ med in på vårvarma Bovieran

Vintern har kopplat ett hårt grepp om Norrköping, men på Holmtorpsvägen 55 är det vår i luften och apelsinerna växer i träden intill palmerna.

10 mars 2018 08:00

Att kliva in på Bovieran i Björkalund i Norrköping är att gå från den isande kalla vintervinden och minus 12 grader till en grön djungel där termometern står på 18 plusgrader.

– Ja visst är det helt fantastiskt, säger Lennart Andersson och spricker upp i ett stort leende.

– Nu har vi börjat sitta ute i trädgården och dricka kaffe och där borta växer apelsinerna.

Bovierans bostadsrättsförening stod klar för inflyttning i november 2015 och intresset var stort. Boendet riktar sig till 55-plussare och det som är unikt med boendet är att lägenheterna är byggda runt en vinterträdgård som alltid är grön och håller behaglig temperatur.

– Vi trivs jättebra här och nu när det är vinter runt hörnet får man verkligen ta sats när man ska gå ut, säger Lennart Andersson. Vi har balkong mot en skogsdunge och när man går ut genom lägenhetsdörren kommer man rakt ut i vinterträdgården. Det är svårslaget.

De snirkliga gångarna i Bovieran är inbäddade i grönska och på många ställen finns sittgrupper. Det är lätt att hitta mötesplatser för att umgås med grannarna och förebilden för miljön är franska rivieran. Tack vare ett smart klimatsystem håller vinterträdgården en behaglig temperatur året om.

När vi hälsar på i Bovieran pågår en liten bouleturnering nära fönsterpartiet ut mot Vrinneviskogen. Det är uppvärmning inför kvällen då det ska bli en lite större turnering. En gigantisk benjaminfikus klättrar högt och utanför viner nordanvinden genom snödrivorna nära Vrinneviskogen. Boulespelarna är ledigt klädda och behöver inga ytterkläder.

– Det är jättetrevligt att bo här, säger Birgitta Ringborg.

– Det bästa vi har gjort, tillägger maken Claes Ringborg snabbt.

Birgitta Ringborg berättar om den fina sammanållningen i bostadsrättsföreningen där en trivselgrupp och en trädgårdsgrupp är några av de aktiva som jobbar för att alla ska ha det bra i Bovieran. På söndagarna går man tipspromenad tillsammans och på fredagskvällarna kan det bli träffar under palmerna med kanske boule, musik eller ett glas vin.

I vinterträdgården finns 3 000 växter av 300 olika arter. De samsas på 1 630 kvadratmeter och skapar en medelhavsmiljö som fastighetsskötaren pysslar om. Vid en rundvandring längs trädgårdsgångarna ser man apelsiner på väg att mogna och fikon som har börjat växa till sig. I dammen simmar karpar och för en stund glömmer man helt vintern utanför.

Bovieran ägs av Boverian AB som är ett helägt dotterbolag i Balderkoncernen. De 48 bostadsrättslägenheterna i Norrköping, tvåor och treor, hade vid inflyttning för två år sedan en insats på mellan 1,2 miljoner kronor och 2,1 miljoner kronor. Månadsavgiften låg, vid inflyttning, mellan 3 400 kronor och 4 700 kronor. Det finns 20 Bovierakvarter i Sverige och det planeras för fler.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulla Ericsson

Ämnen du kan följa