Flera boende upplever oro i Ringdansen

Lördagkvällens oroligheter i Ringdansen klassas av polisen som våldsamt upplopp. Enligt flera boende har det smällt i området under flera år, och många upplever otrygghet.

27 december 1915 14:24

Snön singlar ner över ett lugnt Navestad under söndagseftermiddagen. Rester av brända däck och smällda raketer och smällare ligger fortfarande kvar kring uppgången mot Ringdansen centrum. Några barn leker där, berättar att det sköts raketer i lördags och att polisen var här.

– Det här händer en gång per år, det är ingen stor grej, säger två äldre killar som går förbi.

Men flera i området tycker att stämningen är obehaglig.

– Det har smällt i flera år nu, det är väl småungar, säger Jan Bark som tillsammans med Jana bott i området i nio år.

– Det är en stor förändring sedan vi flyttade hit, säger Jan.

De tittar nu efter någon annanstans att bo. Samtidigt känner inte Jan att det är direkt otryggt att vara ute, men Jana känner sig mer orolig, och flera av de NT pratar med upplever samma känsla.

Hyresbostäders marknadschef Lars Löfgren berättar för 24NT att de reagerar med bestörtning över det som hänt. Samtidigt menar han att det är viktigt att komma ihåg att flera insatser har pågått under längre tid, med kommunen och ideella organisationer, för att komma tillrätta med de problem som finns. Man är medveten om problematiken kring just den här ungdomsgrupperingen, och Löfgren menar att flera delar av samhället måste gå ihop.

– Det är alltid hårt och långsiktigt arbete. Det är inte första gången i historien som man upplever det stökigt i stadsdelar. Det gäller att vara där, närvarande, markera de här grupperna som på grund av sysslolöshet eller annat går omkring utan att riktigt veta vad de ska göra, säger Lars Löfgren.

Han säger också att otrygghet är en känsla som är svår att från hyresvärdens sida råda bot på.

– Vi är där med personal, har någon form av bevakning från väktare, men andra samhällsinsatser behöver också vara där.

– I dag finns vi där med vår jour. Det här är en polisfråga till att börja med, det är otroligt viktigt. Det är inte en fastighetsägarfråga eftersom det är en polisiär insats, och polisen kommer att ha en ökad bevakning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!