Fler kommuner gör affärer för att skapa jobb

Norrköping är inte den enda kommunen som gjort affärer med Mikael Solberg där löften om jobb gjort den mer förmånlig.

Norrköpings kommun2019-09-13 20:45

I våras presenterade Logistikfastigheten i Norrköping AB, där Mikael Solberg och Pelle Törnberg ingår, planer på att bygga ett logistikcentrum i Klinga i samarbete med Almroths.

Satsningen är en triumf för Norrköpings politiker och stärker stan som logistiknav med närhet till E4, hamn och järnväg. Vid överenskommelsen fick politikerna prognoser på 300 arbetstillfällen presenterade för sig.

I Mikael Solbergs barndomsstad Karlstad genomfördes en mycket omdiskuterad försäljning för fyra år sedan. Det centralt belägna gamla stadshuset såldes till fastighetsbolaget  My Life Diary där Solberg är ordförande. Han utlovade flera arbetstillfällen i IT-bolaget Zynapp som han själv grundat. Det beskrevs ha potential att växa sig större än Facebook. 

– Vi dealade arbetstillfällen mot att de fick ensamrätt på att köpa. Men köpet skedde till det marknadspris som en oberoende värderare satt, säger Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden i Karlstad.

Försäljningen blev mycket omtvistad eftersom inte alla bedömare ansåg att fastigheten såldes till marknadsvärde, snarare till halva priset. Det gjordes två värderingar, en där huset skulle kunna användas som kontor och en där det även fanns möjlighet till butiker och restauranger. 

– Vi skrev tilläggsavtal som svarade mot den högre värderingen.

Socialdemokraterna, som befinner sig i opposition, ville inte sälja marken och menade att försäljningen av själva fastigheten skulle ske på öppna marknaden.

Än så länge är omkring 25 personer sysselsatta, varav hälften anställda. Nyligen begärdes bolaget i konkurs. Det var både av några anställda och konsulter efter att inte ha betalat ut löner och konsultarvoden under juli och augusti.

Mikael Solberg säger att läget varit bekymmersamt efter en misslyckad nyemission som skulle ge nytt kapital på 100 miljoner kronor.

– Vi hade ett löfte från företaget som hjälper till med nyemissioner. De hade sagt att de skulle klara en nyemission för Zynapp men misslyckades. Investerarna man gick till tyckte inte att Zynapp var moget att investera hundra miljoner kronor i. Det ledde till en otroligt besvärlig situation där det blev svårt att klara likviditeten. Men det är preliminärt löst nu, så det blir ingen konkurs.

Under onsdagen fanns konkursansökningarna till tingsrätten kvar.

Vad gäller satsningen i Norrköping anser Solberg att det inte finns några likheter mellan en Start-up inom IT och en byggnation av ett logistikcenter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!