Fler fixar svarttaxi – på Facebook

Svarttaxi ökar explosionsartat på Facebook. Bara i Norrköping finns minst tre olika grupper som erbjuder tjänsten.

21 mars 2017 18:52

Svenska Taxiförbundet går ut och varnar för att svarttaxi breder ut sig på Facebook. Grupper har startat över hela landet och Norrköping och regionen är inget undantag. I Norrköping finns minst tre grupper som säger sig erbjuda "skjuts" och det finns också grupper som säger sig täcka större områden där Norrköping ingår. De kan ha flera tusen medlemmar.

– Den som åker svarttaxi utsätter sig för en farlig situation. Du vet inte om den som kör har körkort, är påverkad eller har andra avsikter med sina körningar. Det kan vara så att personen har för avsikt att våldta, råna, misshandla eller någonting annat, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör på Svenska taxiförbundet.

Vid en snabb genomgång av brott som inträffat i samband med svarttaxi märks en grov våldtäkt på två kvinnor i Stockholmstrakten. Detta inträffade för bara några veckor sedan. I medierapporteringen ser man också att det då och då inträffar rån.

När vi kontrollerar de tre grupper som finns i Norrköping är det små grupper. En har 35 medlemmar, en har 260 medlemmar och en har 18 medlemmar. Gemensamt för grupperna är att man säger att det handlar om att erbjuda billigare resor för den som vill "ha skjuts". Typiska inlägg är att någon erbjuder sig att köra och lägger ut sitt telefonnummer eller att någon skriver i gruppen att den vill till en bestämd plats. Det brukar komma svar.

– Det är lätt att hitta grupperna. Vi fick tips om att det ha börjat breda ut sig. På vissa orter har seriösa taxibolag fått lägga ned för att omfattningen har blivit så stor. De har helt enkelt givit upp, säger Claudio Skubla.

Vi har försökt få kontakt med administratörerna för några grupper. Men ingen tycks vilja svara på våra frågor. Om de förstår att det är olagligt att bedriva verksamheten? Eller om de har koll på vilka som finns med i grupperna? Svenska taxiförbundet har kontaktat Facebook för att påtala att det är olaglig verksamhet. Enligt Claudio Skubla ska bolaget nu träffa en representant för Facebook där man ska diskutera att sajten har grupper som erbjuder olaglig verksamhet.

– Facebook måste ta sitt ansvar. Sen är det här också ett större problem där det krävs lagar för att komma åt det. Det är ändå en svart ekonomi som får finnas utan att några åtgärder vidtas. Jag tycker också att det är på plats att fundera över hur det ser ut med kollektivtrafiken. Många upphandlingar pressar priserna så hårt att det inte finns någon möjlighet att hålla en verksamhet igång. Det gör att det finns utrymme för svarttaxi, säger Claudio Scubla.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roland Klinga

Ämnen du kan följa