Fler äldre kan få mat från Norrköping

Maten till äldre i eget boende kan om ett par år lagas lokalt i kommunen. Nu utreds möjligheten att sluta upphandla den maten.

Äldre i eget boende kan få mat som lagats i Norrköping. Nu utreds möjligheterna att sluta upphandla äldrematen.

Äldre i eget boende kan få mat som lagats i Norrköping. Nu utreds möjligheterna att sluta upphandla äldrematen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norrköpings kommun2019-09-14 08:00

Vård- och omsorgsnämnden har beslutat att utreda möjligheten att ta över produktionen och distributionen av mat till äldre i egen kommunal regi.

Det handlar om den kylda maten till äldre i eget boende i Norrköping, som i dag upphandlas från Sodexo i Stockholm. 

– Det låter ju positivt. Maten är ju en ständig fråga som vi drivit från pensionärsorganisationernas sida, säger Rune Andersson, representant för PRO i Kommunala pensionärsrådet. 

Det här förslaget väcktes vid rådets temamöte om mat i juni och nu har alltså nämnden klubbat att utredningen ska göras. 

– Det är skönt att man kommer till en slutsats. Det är väl bra om man kan laga maten nära och slippa så långa transporter, säger Rune Andersson. 

I mars beslutade nämnden att förlänga kontraktet med Sodexo med ett år. Det löper nu ut den 1 april 2021. Innan Norrköpings kommun förbereder en ny upphandling ska man utreda det här alternativet.

– Vi ska titta på kostnadsperspektivet, om vi kan klara det till samma kostnad som i dag, eller till och med billigare. Vi ska också titta på vad det skulle betyda för kvaliteten och miljön, säger Olle Vikmång (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden. 

Maten till äldre på särskilda boenden lagas redan i dag i kommunal regi. 

– När vi har byggt nya äldreboenden de senaste åren har vi också byggt stora, fina tillagningskök. Så vi har ganska mycket överkapacitet. Vi skulle kunna laga mer mat än vi gör i dag och vi har ju också bemanning i köken redan i dag. Då är tanken att vi ska titta på om vi kunde klara att laga den här maten själva, säger Olle Vikmång.  

Det handlar också om att titta på de logistiska förutsättningarna, som kylutrymmen och transporter. 

En förutsättning för att kommunen ska kunna ta över maten för äldre i egen regi är dock att utredningen kommer fram till att man kan klara produktionen och distributionen till samma kostnad som i dag, eller lägre. 

– Vi har en väldigt tuff ekonomi framför oss de närmaste åren, så att utöka budgetramen är inte ett alternativ, säger Olle Vikmång. 

Rune Andersson har förståelse för att nämnden, och kommunen, har begränsade ekonomiska resurser. 

– Samtidigt måste man ju se till kvaliteten också, inte bara till pengarna, säger han.

Senast den 13 november ska utredningen vara klar att läggas fram för nämnden. 

Olle Vikmång (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
Olle Vikmång (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!