Fiske och språkstudier förenas för SFI-studerande

När man står i begrepp att lära sig ett nytt språk är det ofta en bra idé att ta sig för något praktiskt under tiden – som i det här fallet, att pröva fiskelyckan i Strömmen. På tisdagen slöt ett tjugotal syrier från en SFI-klass upp och gick och fiskade tillsammans. Och napp, det blev det.

29 september 2015 07:50

I ett samarbete mellan verksamheten för SFI (svenska för invandrare) och Cityfiske i Norrköping får de som har lust följa med ut och fiska, dels för att det ju är en trevlig och rogivande aktivitet i sig, dels för att på ett naturligt sätt kunna träna och kommunicera på svenska. Sten Strömberg är en av dem på Cityfiske som är med och anordnar fisketurerna, som de har haft i flera omgångar. Flera har fått mersmak och kommer för att ta sig en fiskestund även utanför klassen. Sten är övertygad om att det här är ett utmärkt sätt för nyanlända att lära sig svenska och komma in i samhället.

– Det här är riktig integration, där fisket blir en väg in till språket. Det bästa är ju om man försöker prata svenska med varandra under tiden, säger han.

Under ledning av Sten togs så metspöna, fiskelinorna och metmaskarna fram i den helt klart drägliga höstsolen. Många ställde sig direkt för att meta, medan andra hade tagit med sig eftermiddagsfika. Det dröjde inte länge förrän de första abborrarna och mörtarna började nappa, till de andras jubel.

De flesta i just den här SFI-klassen är relativt nya i Sverige, de kom i början av året och har således lärt sig svenska i ungefär tio månader. För somliga blir det en dubbel utmaning, eftersom de parallellt med svenskan även lär sig att läsa och skriva på modersmålet, medan andra har grundkunskaper. Fisketuren i sig kommer sedan att vara ett samtalstema i klassen, med nya ord och uttryck. Tidigare har man också gått till biblioteket och varit på stadsvandring i samma syfte. SFI-läraren Malin Jakobsson tog foton, och det är utifrån dessa som klassen sedan utgår i undervisningen. Målet är att ta sig från nivå A till D, något som förstås kräver både praktik och teori.

– Det går mycket bra med svenskan, men vi tar lite i taget, säger Shadi Issa.

Han kom till Sverige med sin familj och lär sig svenska tillsammans med flickvännen Fadia Korkis, som även hon var sugen på lite fiske.

– Det här blir första gången som vi fiskar själva, men vår son tycker mycket om att fiska, säger Fadia och gör sig redo att med mobilkameran föreviga pojkvännens första fångst.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Sjölin