Festivalen inspirerar till färg och ljus

Norrköping Light Festival, som invigs nu på fredag, sprider extra konstnärlig inspiration i år. Vid lördagens tema-dojo jobbade barn och ungdomar med att programmera ljus. Resultatet visas upp parallellt med festivalen.

25 november 2017 19:30

Föreningen Coderdojo Norrköping jobbar med att uppmuntra intresset för teknik hos både tjejer och killar mellan sju och 17 år. Med jämna mellanrum samlar föreningen barn och ungdomar för att coacha och tipsa om grunderna i programmering. Lördagens samling, eller dojo, hade ljus som tema där deltagarna fick programmera egna bidrag och välja om de ville ställa ut sina verk. Inspirationen kom från den stundande ljusfestivalen.

Intresset var stort och fantasin närmast obegränsad.

Arletti Mbuta Vasunga och Towa Fröjd jobbade tillsammans med programmering vid en laptop. Resultatet av deras färg- och ljusspel visades på en liten rund mojäng – ett sorts runt kretskort med inbyggda lysdioder – som de kopplat till datorn.

– Jättefint, tyckte Towa Fröjd själv och granskade resultatet. Vi är väldigt nöjda.

Arletti Mbuta Vasunga nickade instämmande.

– Att programmera är lätt, sa hon. Det svåra är att hitta och skapa de rätta färgerna. Som lila. Vi hittade den genom att blanda rött och blått. Det är väldigt roligt att hålla på och prova sig fram.

Föreningens huvudsyfte är att ordna gratisträffar för barn och man hoppas också att fler tjejer blir intresserade av teknik i allmänhet och programmering i synnerhet. Genom åren har det framför allt blivit grabbarnas ämnesområde och föreningen ser en utmaning i att försöka få till en förändring.

– Förhoppningsvis kan vi bryta normen, sa föreningens ordförande Ingela Rossing samtidigt som hon gav de unga adepterna lite ljuscoachning. Det är ont om kvinnliga programmerare och det är givetvis synd. En följd av inställningen på 1980-talet när datorerna marknadsfördes som produkter för män i första hand. Trenden håller i sig men nu finns det i alla fall bra forskning som även belyser genusperspektivet.

– Det är också bra om man börjar i tidig ålder. Testa så mycket som möjligt. Då ser man om programmering är något för en själv.

Vilket, som sagt, Arletti Mbuta Vasunga och Towa Fröjd gjorde med stor framgång. Efter en kort fikapaus fortsatte de både med att skapa ljus och färger med den egna fantasin som den viktigaste vägledningen.

Resultatet kan allmänheten avnjuta i samband med Norrköping Light Festival då deltagarnas små runda lysdioder, eller Adafruit Circuit Playgrounds, visas upp i Industrilandskapet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa