Experterna lär dig att nätverka

Inom loppet av fem månader så har det släppts två böcker skrivna av Norrköpingsbor som handlar om vikten av den personliga kontakten mellan människor i arbetslivet.

23 september 2014 16:22

Men vad beror det på? Är Norrköping ett mingelcentrum?

– Nej, det är nog bara en slump att vi släpper varsin bok nu, men det är förmodligen något som ligger i tiden, säger Helene Engström, författare till boken Nätverka med hjärtat. Heléne Njord-Westling, författare till boken Mingelhandboken håller med, även fast hon tycker att det finns många bra forum i Norrköping för företag att mötas. Det var först när hon började söka efter en förläggare till hennes bok som hon fick reda på att de skrev om liknande ämnen.

– Frågan blev då om man skulle försöka samarbeta eller inte men vi valde att arbeta separat, säger hon.

Ni såg inte varandra som konkurrenter då?

– Nej, även om vi skriver om liknande saker så har vi lite olika perspektiv, jag skriver mer om själva minglandet och Helene skriver mer om nätverkande i stort, mingel kan man se som ett verktyg för hur man agerar just i nätverk, säger Heléne Njord-Westling.

Enligt Helene Engström så är vikten av att upprätthålla ett bra nätverk idag viktigare än någonsin.

– Vi nätverkar ju egentligen hela tiden, om det så bara är i lunchrummet. Man vet ju aldrig när de kontakter man knyter kan visa sig vara användbara, de man träffar i tjänsten kan man behöva i privata sammanhang och tvärtom, säger hon.

Men bör man inte hålla isär de två?

– Det kanske gick förr att ha en privat bekantskapskrets och en på jobbet, men det kommer nog att bli mindre och mindre skillnad dem emellan. Oavsett vad man tycker om det så representerar man sin arbetsgivare eller ett företag, du är alltid du, säger Helene Engström.

Heléne Njord-Westerling säger att ett mingel i arbetet inte är samma sak som att mingla på en privat fest, till skillnad från en sådan så bör man ha klara och tydliga mål med sitt minglande, utan att för den delen vara alltför påstridig.

– Vid ett första möte så ska man se till att inte vara allt för "säljig", låt ett möte vara ett möte och boka in eventuella affärer till någon annan gång, kanske en lunch, säger hon.

Även om de två författarna har lite olika fokus och inställning till nätverkande så är de eniga om en sak; beröm funkar alltid.

Men kan det inte bli för mycket?

– Jo om det inte känns äkta, då kan det ge en dålig bismak, men är det bara äkta så kan man nästan ösa på hur mycket som helst, säger Helene Engström.

Experternas fem bästa råd Helene Engström: Heléne Njord-Westerling

1. Hjälp andra

2. Gå ur din egen zon, sök andra perspektiv

3. Bygg hela tiden på ditt nätverk

4. Nätverka med de du tycker om, slösa inte tid på folk som är otrevliga

5. Var aktiv på sociala medier

1. Prata inte med människor du redan känner

2. Var professionell och personlig, men inte för privat

3. Sätt mål och förbered dig innan möten

4. Visa intresse och var nyfiken

5. Presentera dig alltid med för- och efternamn samt titel

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Colliander