Men vad beror det på? Är Norrköping ett mingelcentrum?

– Nej, det är nog bara en slump att vi släpper varsin bok nu, men det är förmodligen något som ligger i tiden, säger Helene Engström, författare till boken Nätverka med hjärtat. Heléne Njord-Westling, författare till boken Mingelhandboken håller med, även fast hon tycker att det finns många bra forum i Norrköping för företag att mötas. Det var först när hon började söka efter en förläggare till hennes bok som hon fick reda på att de skrev om liknande ämnen.

– Frågan blev då om man skulle försöka samarbeta eller inte men vi valde att arbeta separat, säger hon.

Artikelbild

Ni såg inte varandra som konkurrenter då?

– Nej, även om vi skriver om liknande saker så har vi lite olika perspektiv, jag skriver mer om själva minglandet och Helene skriver mer om nätverkande i stort, mingel kan man se som ett verktyg för hur man agerar just i nätverk, säger Heléne Njord-Westling.

Enligt Helene Engström så är vikten av att upprätthålla ett bra nätverk idag viktigare än någonsin.

– Vi nätverkar ju egentligen hela tiden, om det så bara är i lunchrummet. Man vet ju aldrig när de kontakter man knyter kan visa sig vara användbara, de man träffar i tjänsten kan man behöva i privata sammanhang och tvärtom, säger hon.

Artikelbild

Men bör man inte hålla isär de två?

– Det kanske gick förr att ha en privat bekantskapskrets och en på jobbet, men det kommer nog att bli mindre och mindre skillnad dem emellan. Oavsett vad man tycker om det så representerar man sin arbetsgivare eller ett företag, du är alltid du, säger Helene Engström.

Artikelbild

Heléne Njord-Westerling säger att ett mingel i arbetet inte är samma sak som att mingla på en privat fest, till skillnad från en sådan så bör man ha klara och tydliga mål med sitt minglande, utan att för den delen vara alltför påstridig.

– Vid ett första möte så ska man se till att inte vara allt för "säljig", låt ett möte vara ett möte och boka in eventuella affärer till någon annan gång, kanske en lunch, säger hon.

Även om de två författarna har lite olika fokus och inställning till nätverkande så är de eniga om en sak; beröm funkar alltid.

Men kan det inte bli för mycket?

– Jo om det inte känns äkta, då kan det ge en dålig bismak, men är det bara äkta så kan man nästan ösa på hur mycket som helst, säger Helene Engström.