Experten: "Fullkomligt absurt"

Om Zahra utvisas till Afghanistan är risken stor att hon blir bortgift. Det säger Afghanistanexperten Anders Fänge, som tycker att beslutet är "fullkomligt absurt".

16 juni 2018 07:59

Som tidigare landchef för Svenska Afghanistankommittén, FN-medarbetare och journalist med många års erfarenhet från att ha arbetat i landet, är Anders Fänge en av Sveriges tyngsta auktoriteter på Afghanistan. Han blir inte förvånad när han får höra om hur Zahras släkting ska ha misshandlat och utnyttjat familjen.

– Det är inte ovanligt att kvinnor och barn i den här situationen blir illa behandlade. Och sen finns det ju tvärtom också många män som verkligen tar det där på allvar, och verkligen gör sitt bästa.

Hur stor är risken att hon blir bortgift?

– Det står i Migrationsverkets rättsliga ställningstaganden, att de kan utsättas för tvångsgifte och sådana saker. Och det är helt klart, att skickas hon tillbaka av Migrationsverket, och kommer i sin fars farbrors domvärjo (under hans bestämmanderätt, reds. anm.), så kommer hon med största sannolikhet att giftas bort, och han kommer att ta hand om brudpriset och det kommer vara ekonomiskt fördelaktigt för honom.

Zahra, som är 12 år, har nyligen fått sin första menstruation. Det gör att hon sannolikt kommer att räknas som vuxen om hon återvänder till Afghanistan.

– Enligt den afghanska lagen är giftasåldern för både pojkar och flickor 16 år. Men ute på landsbygden är det tämligen vanligt att flickor gifts bort före 16-årsåldern. Det är en av orsakerna till den höga mödradödligheten, för de blir gravida innan de blir fullvuxna.

En annan aspekt är säkerhetssituationen i provinsen Ghazni där Zahra kommer ifrån. Migrationsverket anser nämligen att det är säkert att resa dit, men enligt Anders Fänge är hela området ett farligt territorium.

– Det sker en hel del attacker och överfall på vägen från Kabul. Ghazni är en tung talibanprovins. Och ska du ta dig från staden Ghazni in till Jaghori, som ligger längre västerut, så är det mycket osäkert. Då går vägen till stor del genom ett område som kontrolleras helt och hållet av talibaner, säger han.

Sammantaget är Anders Fänge mycket kritisk till att Migrationsverkets beslutat att utvisa en 12-årig flicka till Afghanistan.

– Sett mot situationen för flickor och kvinnor i Afghanistan, så är det ett fullkomligt absurt beslut, som går rakt emot de instruktioner som finns för Migrationsverket och dessutom mot Sveriges internationella förpliktelser i till exempel Barnkonventionen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Max Lindahl

Ämnen du kan följa