EU-migranter fick inte sälja tidningar

Flera EU-migranter motades bort av vakter när de sålde tidningar utanför Centralstationen. Statliga Jernhusen, ägare till fastigheten, hänvisar till att resenärer kan känna sig otrygga.

27 maj 2016 10:30

– Det är inte förbjudet att tigga och inte heller att sälja tidningar enligt lag men det är inte tillåtet att aktivt störa resenärerna. Förmodligen är det så i det här fallet, eftersom våra vakter har varit där, säger Cecilia Granath, presschef för Jernhusen, som äger och förvaltar fastigheter längs den svenska järnvägen.

Enligt uppgifter till NT var det en handfull EU-migranter som stod utanför stationsbyggnaden vid lunchtid på torsdagen sålde tidningar. Men snart kom vakter till platsen där de tilltalade två av dem med orden "other side" och pekade mot gamla busstationen. En förbipasserande ställde frågan om de inte fick stå där och svaret blev att ägaren Jernhusen inte tillåter det.

– För oss handlar det om att resenärerna ska känns sig trygga, stationen är till för dem och det är inte acceptabelt om man uppfattar att man inte får vara ifred, där ett nej tack inte räcker utan säljaren följer efter, säger Cecilia Granath.

Men behöver man känna sig otrygg när någon säljer tidningar?

– Det kan vara så att det är flera som står i en ring runtom. Det här gäller ju inte bara EU-migranter förstås. Och de ordningsregler som vi tagit fram tillsammans med andra aktörer i transportbranschen gäller ju givetvis också alla, säger Cecilia Granath.

Så det här innebär inte att ni nästa gång de dyker upp, förvisar dem?

– Nej, det är en gränsdragning där vakterna får göra bedömningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ramstedt