Elcykel bjuder äldre på nostalgiturer i staden

Värmen ligger som ett lock över Norrköping men pensionärerna på Plåtslagaregatan 8 i Hageby kan ändå känna vinden i håret. Från sadeln i boendets nya elcykel som används både ofta och gärna.

28 juli 2014 13:43

– Vi lyckades få loss fondpengar och köpte elcykeln i början av sommaren, säger Viktoria Winge, enhetschef. Nu används den flitigt och många tycker det är helt fantastiskt att kunna ta sig till platser i stan där de bodde som unga.

Elcykeln har plats för två personer och det är en ur boendets personal som följer med på turerna. Passageraren kan delta i cyklingen så mycket hon vill och cykelturen är både bekväm och säker, även för den som annars kanske har balansproblem eller svårt att röra sig.

– Jag har cyklat hela mitt liv och tycker elcykeln är fantastisk, säger 87-åriga Gundla Kärrstedt medan hon tar på sig cykelhjälmen. Jag skulle kunna åka runt varenda dag på den här. Förr bodde vi på Ljuragatan och dit har vi gjort flera turer men det är inte riktigt sig likt.

Gundla Kärrstedt svänger ut från parkeringen och den här heta dagen får det räcka med en kortare tur i närområdet.

– Det är mysigt att cykla ihop, säger vårdbiträdet Marina Eriksson som är Gundlas cykelkamrat. Vi har trädgårdsdag och då kan man välja bland annat mellan fika i trädgården eller en cykeltur.

Inomhus finns luftkonditionering och i den nyanlagda trädgården finns en blomsterprakt som många uppskattar. De boende har hittat sin egen modell för att njuta av de heta sommardagarna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulla Ericsson