Efter matfusket – bi-suget är stort

Intresset för biodling har exploderat. På tio dagar fylldes kursen i biodling och nu har Norrköpings biodlareförening utlyst ytterligare en kurs med tjugo platser. Göran Pettersson tror att intresset kommer ur matfusket, och bristen på pollinerare.

3 februari 2017 09:30

I dag, torsdag, öppnar antagningen till ytterligare en kurs i biodling. Det har blivit trendigt enligt Göran Pettersson, ordförande i Norrköpings biodlareförening. När han började för 35 år sedan var det ett gubb-dominerat yrke. I dag har medelåldern sjunkit och hälften av biodlarna är kvinnor.

– Folk vill veta vad de äter. Jag tror att intresset kommer ur matfusket, säger Göran Pettersson.

Vi träffas på Himmelstalundsgymnasiet där föreningen har några bikupor som används i undervisningen. I dag är det svårt att få tag i svensk honung till följd av den torra och kalla sommaren, och för ett drygt år sedan gjodes ett tillslag i EU där det visade sig att var femte honungsburk endast innehåller socker och honungsarom.

– Det är det vi är oroliga för. Du som konsument ska kunna veta varifrån honungen kommer och vad den innehåller. Konsumenten vill gärna ha flytande honung och då blandas det i socker för att hålla honungen flytande, säger Göran Pettersson.

Svenska biodlare vill nu att livsmedelsverket ska märka honungsburkarna med alla ursprungsländer. I dag blandas honung ofta ut med honung från flera olika länder och det är omöjligt för konsumenten att veta varifrån den kommer.

– Jag tror att den nya kursen kommer fyllas upp fort också, intresset har blivit enormt, säger Göran Pettersson.

Förutom honungen så säger han att många vill ha hjälp i trädgården av pollinerarna. Frukter och bär blir både fler och större när det är bin som pollinerar.

Han lyfter på locket till en av bikuporna utanför gymnasiet för att kontrollera hur samhället mår.

– De här vinterbina ser till att drottningen överlever, berättar han.

Kondensen förser dem med vätska och trots att det är kallt ute så håller bina innetemperaturen på 20 grader. I den första kupan surrar de för fullt. I den andra kupan, är det tyst. Bina har dött allihop och Göran Pettersson tror att drottningen kan ha haft problem och dött under hösten.

– Så blir det ibland. Runt 13 % av bina överlever inte tyvärr. Många gånger är det på grund av kvalster och andra gånger är det något annat som har gått fel, säger han och ser sorgset på de stela kropparna.

Biodlareföreningen i Norrköping har nu 89 medlemmar, för några år sedan var de 55. Göran Pettersson är säker på att de under året kommer att passera 100, med råge.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Monica Hansson

Ämnen du kan följa