Efter avslöjandet: "Fler borde kunna hittas"

– Om det finns så många flickor i Norrköping, hur många finns det då inte i resten av landet? undrar Khadra Seerar, som könsstympades som liten.

23 juni 2014 15:10

Hon var den första som berättade om sitt trauma i NT:s serie om könsstympning som vi publicerade under våren. Som liten flicka könsstympades hon i Etiopien innan hon flydde från sitt hemland Somalia till Sverige.

När NT träffade henne då hade hon precis fött sitt tredje barn, dottern som är den första flickan i släkten som slipper könsstympning. Då hade det varit tyst om ämnet. I dag pratar hela världen om det. NT:s artikel om att 60 flickor som hittats genom Elevhälsans arbete fick stort genomslag globalt.

Khadra Seerar, som bor i Stockholm, tycker det är bra att resten av Sverige och världen får upp ögonen för problematiken.

– Samtidigt är det lite sjukt, det här har man vetat händer i jättemånga år, det är inget nytt. Det blir lite konstigt, men samtidigt är det bra. Det kan säkert hjälpa tjejer i andra länder.

Genom att skolsköterskor, skolläkare och kuratorer har börjat fråga flickor om de är könsstympade har allt fler flickor upptäckts. Khadra Seerar önskar att någon hade frågat henne när hon var liten.

– Man hade sluppit att tro att man var helt ensam och hade fått känna att det finns folk som bryr sig. Det hade nog också gjort att jag sökt hjälp tidigare. Jag har en väninna som var ihopsydd i elva år innan hon fick hjälp. Det är som att gå runt med en sjukdom och få veta att det funnits medicin hela tiden.

Hon hoppas att Norrköpings sätt att arbete nu sprids i resten av landet.

– Jag vet inte exakt vad de har gjort. Men om de har hittat flickor så kommer flickor i hela Sverige att hittas, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annica Hesser