ED Bygg får böta efter razzia

ED Bygg får betala en sanktionsavgift efter den gemensamma razzia som gränspolisen tillsammans med flera andra myndigheter gjorde mot tre byggarbetsplatser i maj.

21 augusti 2017 21:06

Det var vid lunchtid den 18 maj som alla på ett bygge i Västgötebacken och två byggen i Åby fick dra fram sina ID06-kort och visa dem för de gränspoliser som deltog i den oanmälda inspektionen som Arbetsmiljöverket, länsstyrelsen och Skatteverket tillsammans genomförde. Dessutom kontrollerades arbetsmiljön och personalliggaren.

Mikael Roos, som är arbetsmiljöinspektör och teamledare på Arbetsmiljöverket, berättade efter razzian att den gjordes som en del i ett projekt mot osund konkurrens. Målet är att myndigheterna ska sätta stopp för de företag som försöker skapa sig konkurrensfördelar genom att exempelvis bryta mot arbetsmiljölagen eller exploatera människor.

Vid inspektionen på ett av ED Byggs byggarbetsplatser i Åby upptäckte Arbetsmiljöverket att byggarbetarna utförde arbete som innebar att de kom i kontakt med allergiframkallande kemiska produkter, utan att de genomgått medicinsk kontroll och en tjänstbarhetsbedömning som ska göras av läkare.

Därför konstaterar Arbetsmiljöverket att arbetsgivaren, ED Bygg, bröt mot Arbetsmiljöverkets föreskrifter, och ska betala en sanktionsavgift på 32 800 kronor.

Haris Zelic, Kvalitet-, Miljö- och Arbetsmiljöansvarig på Ed Bygg, säger att företaget har tagit åt sig av Arbetsmiljöverkets synpunkter och sett över sina rutiner.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Petronella Uebel

Ämnen du kan följa