Döms till fängelse för dråpförsök

En 20-årig gängmedlem knivhögg en 24-årig man i bröstet med en fällkniv. Nu döms han till fem års fängelse för försök till dråp.

3 oktober 2012 14:05

Knivskärningen inträffade på kvällen den 13 juli i år i en lägenhet på Repslagaregatan i centrala Norrköping. I lägenheten befann sig flera personer, bland dem den 39-årige lägenhetsinnehavaren och hans 24-årige bror.

20-åringen och en 30-åring, som båda har kopplingar till det kriminella gänget Outlaws, anlände till bostaden iförda skyddsvästar för att inkassera en skuld. Männen var aggressiva och det ledde till att 20-åringen och 24-åringen hamnade i slagsmål.

De båda männen hade kommit överens om att slåss utan tillhyggen, men när 20-åringen hamnade i underläge greppade han tag i en kniv och det hela slutade med att 24-åringen fick ett hugg i bröstet som träffade bara ett par centimeter från hjärtat. Offret förlorade stora mängder blod och var mycket nära att mista livet.

Under tumultet som uppstod vid bråket knivhögg även 30-åringen den 24-årige mannen i benet.

Under rättegången har 20-åringen medgett att han knivhögg 24-åringen, men hävdat att han inte hade något uppsåt att hugga i bröstet. I stället har han sagt att han siktade mot 24-åringens axel och att han gjorde det för att skydda sig själv. Även 30-åringen nekar till att han haft något uppsåt att skada mannen.

Trots männens nekande döms båda till fängelse av tingsrätten i Norrköping. Rätten konstaterar att 20-åringen var medveten om vad han gjorde när han riktade ett kraftfullt hugg mot 24-åringens överkropp och att han var fullständigt likgiltig inför risken att mannen skulle dö. Därför döms han till fem års fängelse för försök till dråp. Förutom knivattacken döms 20-åringen även för att ha rånat den 39-årige lägenhetsinnehavaren tidigare samma dag.

30-åringen döms till tre års fängelse för grov misshandel.

De båda männen döms också att betala cirka
130 000 kronor i skade-stånd till 24-åringen. 20-åringen döms också att betala cirka 35 000 kronor till 39-åringen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!