"Det finns så mycket att skriva om här"

Lokal och aktuell. Margaretha Ericsson har inga svårigheter att gissa sig till varför tidningen Kolmårdsnytt är så populär. Nu firar dessutom Kolmårdsnytt tio år och har ett rykande färskt nummer på gång.

23 februari 2019 11:00

Det är redaktionsmöte på Odenvägen i Krokek. Full samling kring det avlånga bordet. Årets första nummer av Kolmårdsnytt (3 500 exemplar i upplaga) har just anlänt från tryckeriet och ska börja distribueras i Krokek, Kvarsebo och Stavsjö. Stämningen runt bordet är uppsluppet lättad.

– Alla som har ett postnummer som börjar med 618 får Kolmårdsnytt i brevlådan, säger redaktionschefen och ansvariga utgivaren Margaretha Ericsson.

Den tidigare KD-politikern var själv med om att dra igång Kolmårdsnytt våren 2009. Då efterträdde den Nytt i Kolmården som gavs ut av den lokala kommundelsnämnden. Sedan dess har Kolmårdsnytt utvecklats, både till innehållet, utseendet och tjockleken.

– Vi ligger på 48 sidor i dag. Det är lagom. Flera sidor behövs inte. Den får inte bli för tung, säger Margaretha Ericsson.

De 48 sidorna är å andra sidan ordentligt fullmatade. Skolan, äldreboendet, föreningslivet, företagen, förskolan, åsikterna... allt som påverkar vardagen för de boende i Kolmården tas upp. "En tidning för och med Kolmårdsbor", som budskapet lyder från redaktionsmötet.

Det nya numret ligger på bordet. Margaretha Ericsson har själv skrivit om tidningens utveckling under de tio åren. Innehållet i övrigt pendlar mellan nyheter ("Färre turer med Skenäsfärjan") och tillbakablickar ("Gamla Gruvstugan").

– Material saknas aldrig, konstaterar Margaretha Ericsson.

– Det finns så mycket att skriva om här. Jag blir till exempel ständigt överraskad över att det finns så många företag inom vårt bevakningsområdet. Det är överhuvudtaget en livaktig bygd. Själv tycker jag att det är lika roligt att jobba med tidningen nu som när vi startade. Jag var övertygad om att den skulle bli långlivad när vi började. Den fyller en funktion.

Margaretha Ericsson försöker, till en början, tona ned sin insats. Men övriga i redaktionen och i föreningen bakom Kolmårdsnytt lyfter gärna fram henne. Till slut medger hon att tidningen produceras hemma hos henne och att delar av hemmet kan ses som redaktion.

– Vi är fyra som har varit med från början, säger hon.

– Christina Folkeson, Louise Tottie Gustafsson, Monica Johansson och jag. Men redaktionen är större än så och glädjande nog har vi fått med ett par yngre medarbetare också.

Kolmårdsnytts tio år firas den 19 mars i samband med föreningens årsmöte.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunnar Hagberg

Ämnen du kan följa