"Det är inte våra elever som gjort det här"

Sedan i juni har det varit stökigt vid Ektorpsskolan – i söndags utsattes skolan för en anlagd brand. "Det är äldre, kriminella, som ligger bakom det här", säger rektorn Marika Andersson.

18 september 2017 12:20

När eleverna kom till Ektorpsskolan under måndagsmorgonen var inte allt som vanligt. Totalt nio fönsterrutor var krossade och intill den brandhärjade huvudbyggnaden låg en hel del bråte bakom avspärrningstejp.

– Det här är en allvarlig händelse och det var självklart en tryckt stämning när vi i personalen samlades här vid halv åtta, säger Marika Andersson, rektor vid Ektorpsskolan.

Vad säger eleverna?

– Än så länge vet jag inte vad de har sagt. Det är våra mentorer som jobbar närmast eleverna. Vi ska se till att de får det stöd som behövs, säger Andersson

Hon var på plats redan under söndagen och kunde följa räddningstjänstens arbete. De flesta eleverna hade också koll på vad som hänt när de kom till skolan på måndagsmorgonen.

– Det blir ju mycket snack på sociala medier. För oss gäller det att se till att eleverna får rätt information, säger Marika Andersson.

Fasaden var brandskadad, men saneringen hade gjort skolan fri från röklukt.

– Undervisningen rullar på som vanligt och vi får väl vara glada för att det inte var värre, säger Marika Andersson.

Polisen genomförde en teknisk undersökning redan under söndagskvällen och upprättade en utredning om mordbrand. Utan att veta något om polisens arbete är Marika Andersson ändå övertygad om att de ansvariga inte går på Ektorpsskolan.

– Jag vill tydliggöra att det inte är våra elever som ligger bakom det här eller tidigare skadegörelse, säger hon.

Sedan i juni i år har Ektorpsskolan haft problem med omfattande skadegörelse och vandalisering. Enligt Marika Andersson hör söndagens mordbrand ihop med de tidigare problemen.

– Enligt de rapporter som vi har fått rör det sig om äldre ungdomar, jag hävdar att de är kriminella, från olika delar av stan som hänger på vår gård efter skoltid, säger hon.

Sedan en tid tillbaka har det varit extra bevakning i form av väktare på Ektorpsskolan. Under söndagen lovade kommunens säkerhetschef Richard Tjernström dessutom att man ska öka insatserna ytterligare i Ektorp samt i Vilbergen då även Vilbergsskolan utsattes för en brand under söndagen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Jensen

Ämnen du kan följa