Det är en del av det globala utbildningsevenemanget Hour of code och är en vecka långt.

"Bestämmer hur de rör sig"

– Vi har precis börjat och ska först bestämma hur gubbarna ska röra sig. Sedan kan man lägga till saker när de springer, säger Kajsa Lindén.

Artikelbild

| Djuruppfödare. Kajsa Lindén och Nathalie Lundberg har skapat egan hemsidor, som de använder för att marknadsföra sina djur.

Hon och kompisen Nathalie Lundberg går i en klass med inriktning på IT och media.

– Vi jobbar med film, foto, programmering och 3D-skrivare. Programmering är väldigt bra att kunna, men jag har bara hållit på lite innan, säger Nathalie Lundberg.

Både hon och Kajsa Lindén föder upp djur. Linnea kaniner och Kajsa marsvin och de säljer djuren via sina hemsidor, som de skapat själva.

I klassrummet finns träffar vi även Linnea Rothin, vd på Edvira, som är ett Norrköpingsbaserat företag som är ansvarigt för Hour of Code i Sverige.

Artikelbild

| Programmering. Johannes Velander, Sander Ivansson, David Ortega Soto och Elias Henrysson lär sig mer om programmering.

– Vi vill visa hur enkelt det är att programmera och koda. Vi tycker att det är en bra grundkunskap eftersom programmering är en del av allt i vardagen, men det är bara en liten del av befolkningen som vet hur tekniska saker fungerar, säger Linnea Rothin.

Börjar i förskolan

Artikelbild

| VD på Edvira. Linnea Rothin vill att så många som möjligt ska lära sig att programmera, eftersom det är en del av vår vardag.

Hon vill sprida kunskaper om programmering till så många elever och lärare som möjligt. Man kan börja redan i förskolan, men då gör man det mer som en lek.

– Barnen får då styra lärarna med korta kommandon: Gå fram till tavlan, hoppa fem gånger. Det är grunden i programmering, som handlar om att ge datorn instruktioner.

Själv fastnade hon för programmering på civilingenjörsprogrammet i medieteknik i Norrköping.

– Jag hade inga ambitioner att göra något tekniskt, men när jag fick veta att man kan programmera brinnande eld, 3D-animerad eld, blev jag nyfiken. Det var en cool grej.

Hittills har 37 kommuner i Sverige gjort större satsningar kring Hour of code.