De vill öppna ett museum på Bråvalla

1943–1994 var F13 på Bråvalla en betydande flygflottilj. Nu vill F13:s kamratförening skapa ett flygmuseum för att bland annat visa upp jaktplan.

10 juni 2014 08:00

Flygvapenmuseet i Linköping ska deponera en JA 37 Viggen med tillhörande utrustning till kamratföreningen. Den, plus en flygsimulator, är tänkt att locka flygintresserade till Bråvalla. Men då är det bara en grej som måste ordnas före 15 september:

– Vi måste få besked av kommunen om lokal för planet, annars börjar skrotningsproceduren, säger kamratföreningens ordförande Håkan Fredriksson när han tillsammans med Nicklas Lennartsson och Lasse Åberg presenterade planerna på tisdagen.

Föreningen vill nyttja ett hangar för att inhysa jaktplanet, men förrådet används som butik under Bråvallafestivalen. Hyresvärden Norrköpings kommun har sista ordet, och kommunstyrelsen ska diskutera möjligheten att upplåta hangaret inom kort. Folkpartisterna Mathias Sundin och Reidar Svedahl har intresserat sig för kamratföreningens projekt:

– En fantastisk idé till nästan ingen kostnad alls, säger Mathias Sundin om kamratföreningens idé att till 2017 etablera ett komplement till Flygvapenmuseet till Norrköping.

– Det här är en oslipad diamant, säger Reidar Svedahl om allt som F13 kan visa upp och berätta om för allmänheten.

Genom åren beräknas runt 30 000 värnpliktiga ha gjort militärtjänst på F13, och tusentals anställda inom Försvaret har verkat där.

Förutom att demonstrera en gammal jaktviggen ska man kunna flyga i en simulator och ta del av föredrag om F13. Det finns framtida planer på att komplettera med fler uppvisningsplan. Kamratföreningen har också samlat runt 8 000 bilder från F13, som gästats av många potentater genom åren – bland annat kung Carl Gustaf och USA:s försvarsminister 1981-1987 Caspar Weinberger. Dessutom finns ett oräkneligt antal anekdoter om sådant som utspelat sig på F13 som numera inte är så hemligt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!