De vill ha mindre rasism i fikarummet

Flera fackförbund satsar nu resurser på att förbättra samtalsklimatet i fikarummen. "Mänskliga rättigheter ska gälla för alla", säger Mickael Larsson, avdelningsordförande på Pappers avdelning 53 i Norrköping.

2 maj 2017 07:30

Det är Dagens Arbete som skriver om att facket nu satsar resurser på att lära ut samtalsmetoder som ska minska konfrontationsrisken på arbetsplatserna. Detta med anledning av att rasism i fikarummen har blivit ett arbetsmiljöproblem.

En som känner av utvecklingen är Mickael Larsson, avdelningsordförande för Pappers avdelning 53, som täcker sektionerna Braviken och Fiberväven i Norrköping.

– Det här är ett arbete som pågått under flera år. Men när det politiska klimatet förändrats så har det väl kanske blivit mer aktuellt, säger han.

Mickael Larsson har själv deltagit på flera kurser i fackförbundets regi. Där får förtroendevalda lära sig hur man kan agera om tonen mellan anställda blir hård under fikapausen eller lunchen.

– Jag har lärt mig mycket. Hur man ska bemöta och hur man ska argumentera, säger Michael Larsson.

Hur kan det fungera i praktiken?

– Man kan till exempel påpeka rena felaktigheter i vissa påståenden. Ju mer kunskap man har, desto bättre argument får man.

Men ska facket egentligen lägga sig i vad som sägs i fikarummet?

– Det handlar om att ha en bra arbetsmiljö. Är man med i facket ställer man upp på solidaritet och att mänskliga rättigheter ska gälla för alla

Enligt IF Metall har den hårda jargongen gjort att många av fackets medlemmar mår dåligt.

– Vi har märkt att det börjar bli ett arbetsmiljöproblem. Folk vill inte gå och fika för det är så jobbigt eftersom rasisterna sitter där och gapar och skäller på invandrarna hela tiden, säger Hans Palmqvist, ombudsman på Metalls organisationsenhet, till Dagens Arbete.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Jensen

Ämnen du kan följa