De lurades att köpa smuggelhund

Familjen föll pladask för den charmige bulldogvalpen Bosse – men hundköpet slutade i katastrof. Bosse visade sig vara en smuggelhund med bara dagar kvar att leva.

24 juni 2017 10:00

– När jag fick beskedet om att han måste avlivas rasade allt och jag bara grät och grät, säger Madeleine Rahm.

Bara fem dagar tidigare hade hon varit nere i Helsingborg för att hämta Bosse, en hundvalp av rasen fransk bulldog. Nu var han borta för alltid.

Köpet av Bosse var långt ifrån ett impulsköp. I över fem år hade familjen funderat på att köpa hund innan de gjorde slag i saken. Eftersom de aldrig tidigare haft hund följde de Jordbruksverkets råd.

I början av maj hittade de Bosse på annonssajten Blocket och föll pladask.

– När vi såg bilden kände vi att direkt att han skulle bo hos oss, säger Madeleine Rahm.

Men först kollade de upp säljaren, i den mån som brukar anses rimligt. Bosse var chipmärkt och veterinärbesiktad utan anmärkning. Familjen ringde även upp veterinären för att dubbelkolla att allt var som det skulle. Priset för valpen– 15 000 kronor – var varken misstänkt högt eller lågt. Bosse uppgavs visserligen vara ”renrasig utan stamtavla”, vilket medför svårigheter att kontrollera föräldradjurens hälsostatus, fullt ut. Men i övrigt verkade allt okej.

– Det fanns helt enkelt ingenting som väckte vår misstänksamhet.

Den 13 maj åkte familjen till Helsingborg för att hämta hem den nya familjemedlemmen.

– Säljaren var sympatisk och trovärdig, så allt verkade vara i sin ordning.

Men så var det inte.

Bara tre dagar efter hemkomsten blev Bosse dålig. Han fick diarré och kräktes. När de kom till veterinären fick han dropp och blev piggare. Men dagen efter var han jättedålig, han skakade i hela kroppen och kräktes och Madeleine fick söka akutvård i Linköping. Väl där fick hon reda på att Bosse var så dålig att han behövde avlivas direkt.

– Det var en fruktansvärd chock och hur berättar man detta för tre barn? Det blev ett trauma för hela familjen.

Några dagar senare stötte Madeleine av en slump på en artikel om en familj som köpt en smuggelhund av en kvinna i Helsingborg.

– Det var som om den handlade om oss, mannen i artikeln hade råkat ut för exakt samma sak.

Hans hund hade visat sig ha Giardia – en parasit som är vanligt förekommande hos smuggelhundar. Familjen kontaktade honom och fick vi veta att han köpt sin hund av samma person som de köpt Bosse av och snart stod det klart att både Bosse och den andra valpen var utländska hundar som smugglats in illegalt till Sverige.

När Madeleine Rahm insåg att de blivit lurade valde hon att berätta sin historia i skånsk media, vilket ledde till en lavin av telefonsamtal med berättelser från andra valpköpare, som gjort samma tråkiga erfarenhet. Några som köpt valp av samma säljare ringde och familjen rådde dem att uppsöka veterinär.

– Flera av dem visade sig ha Giardia, men hann då få behandling i tid. På så sätt känns det som att Bosses död fått en mening och vi kallar honom "vår lilla änglahund".

Familjen har anmält såväl säljaren, som veterinären som intygade att valpen var frisk, till polisen. I dag har familjen en ny bulldogvalp – Atlas – som är köpt från en välrenommerad kennel. Men Bosses öde dröjer sig kvar.

– Trots att vi vet att den nya hunden är frisk så finns en ständig oro.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Holmer

Ämnen du kan följa