De fann 400 000 munskydd i förrådet

Sjukvården skriker just nu efter material. Då kom plötsligt en pensionär på att det fanns nästan en halv miljon munskydd i ett förråd.

31 mars 2020 18:15

Det var efter att fågelinfluensan nådde Sverige 2006 som Vattenfall köpte in 200 kartonger med 2 000 munskydd i varje, totalt alltså 400 000 munskydd, i beredskap till sin personal. De hamnade sedan i ett förråd utanför Norrköping och där hade Dag Ahlqvist arbetat i nästan 40 år när han i somras gick i pension.

– Jag visste ju om att de låg i det där förrådet och när de förra veckan på nyheterna började att prata om materialbristen i vården så ringde jag upp min före detta chef och sa det att "glöm inte bort att vi har de här munskydden". Det är ju bättre att de kommer samhället till nytta än att de ligger i det där förrådet, säger Dag Ahlqvist.

Dag Ahlqvist berättar att munskydden är av en liten enklare variant som skulle skydda mot fågelinfluensan men att de inte är tillräckliga för att skydda någon som vårdar en patient med covid-19. Munskydden är dock tillräckliga för att en patient med smittan ska ha dem på sig och på så sätt inte föra smittan vidare. 

– Hade det bara varit någon kartong eller två hade jag nog inte sagt till. Men nu var det ju så otroligt mycket, ett helt rum fullt med bara munskydd, säger Dag Ahlqvist.

– Ja, det fyllde en hel lastbil till slut. Efter att Dag hade hört av sig till sin chef tog jag kontakt med krisenheten på Socialstyrelsen och de blev ju eld och lågor när de förstod vad vi ville skänka. Röda korset hjälpte sedan till vid hämtning och i fredags kördes de till Socialstyrelsen beredskapslager. De ska senare portioneras ut till sjukhusen beroende på var de behövs, så en del kommer nog att komma tillbaka till Östergötland eftersom vi är ganska hårt drabbade här, säger Peter Ekvall, affärsområdeschef på Vattenfall Services Öst.

Både Peter Ekvall och Dag Ahlqvist berättar om att man på Vattenfall infört tydliga restriktioner kring hur de arbetar för att inte smittas av viruset. Bland annat tillåts inga besök av utomstående på etableringarna och på kontoret varvar man varandra veckovis, för att inte alla ska vara på plats samtidigt.

– Att vi är friska och kan jobba är en förutsättning för att infrastrukturen ska fungera med all el och värme, säger Peter Ekvall.

Vad händer om ni nu helt plötsligt själva är i behov av de här munskyddet ni precis gett bort?

– Det är någonting som vi får hantera då. Just nu behövdes de på andra ställen och då är det där de ska vara och inte i ett förråd hos oss.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!