I måndags firade Haris Dzanic, Emelie Olsson och Josephine Cross från Team 7 på Erlaskolan östra i Norrköping på Nobelmuseet i Stockholm med drygt 1 400 elever från hela Sverige.

Anledningen? – två pallplatser i Sveriges största uppfinnartävling för unga; Finn upp.

– Det är jättespännande bidrag som kan göra nytta i praktiken, säger Helena Thorén, verksamhetsansvarig för Finn upp.

Artikelbild

| Tvåa. Haris Dzanic knep andraplatsen med sin förpackningsöppnare.

I kategorin teknisk lösning knep Dzanic andraplatsen med en universell kartongförpackningsöppnare. En kork trycks ner i förpackningens ovansida och på sätt slipper man spill och att innehållet tar lukt av andra varor i kylen.

Juryn motiverar andraplatsen enligt följande: "Korken har en enkel och praktisk funktion, som dessutom är återförbrukningsbar. Med UKÖ behöver vi inte slänga korkar längre. Detta kan bli en kioskvältare, en typisk storsäljare".

I kategorin samhällsnytta nådde Emelie Olsson och Josephine Cross tredjeplatsen med sin uppfinning – som går under namnet Always Seatbelt. Idén föddes under en busstur.

– De har kommit på en anläggning som markerar och påminner alla i bussen, även framme hos chauffören, om att ta på sig säkerhetsbältet. Ovanför sätet finns en lampa som lyser i rött och grönt beroende på om bältet är av eller på, förklarar Thorén.

Artikelbild

| Trea. Josephine Cross och Emelie Olsson kom trea med sin Always Seatbelt.

I motiveringen heter det bland annat: "Denna uppfinning räddar liv eftersom den påminner om att ta på bältet".

Förutom firandet på Nobelmuseet vann Haris ett stipendium på 3 000 kronor, Emelie och Josephine belönades med 1 000 kronor.