De blev prisade för sina uppfinningar

En förpackningsöppnare som gör att det inte blir spill och en display som visar om man inte tagit på sig säkerhetsbälten. Där har ni två prisade uppfinningar från Norrköping.

2 juni 2017 11:30

I måndags firade Haris Dzanic, Emelie Olsson och Josephine Cross från Team 7 på Erlaskolan östra i Norrköping på Nobelmuseet i Stockholm med drygt 1 400 elever från hela Sverige.

Anledningen? – två pallplatser i Sveriges största uppfinnartävling för unga; Finn upp.

– Det är jättespännande bidrag som kan göra nytta i praktiken, säger Helena Thorén, verksamhetsansvarig för Finn upp.

I kategorin teknisk lösning knep Dzanic andraplatsen med en universell kartongförpackningsöppnare. En kork trycks ner i förpackningens ovansida och på sätt slipper man spill och att innehållet tar lukt av andra varor i kylen.

Juryn motiverar andraplatsen enligt följande: "Korken har en enkel och praktisk funktion, som dessutom är återförbrukningsbar. Med UKÖ behöver vi inte slänga korkar längre. Detta kan bli en kioskvältare, en typisk storsäljare".

I kategorin samhällsnytta nådde Emelie Olsson och Josephine Cross tredjeplatsen med sin uppfinning – som går under namnet Always Seatbelt. Idén föddes under en busstur.

– De har kommit på en anläggning som markerar och påminner alla i bussen, även framme hos chauffören, om att ta på sig säkerhetsbältet. Ovanför sätet finns en lampa som lyser i rött och grönt beroende på om bältet är av eller på, förklarar Thorén.

I motiveringen heter det bland annat: "Denna uppfinning räddar liv eftersom den påminner om att ta på bältet".

Förutom firandet på Nobelmuseet vann Haris ett stipendium på 3 000 kronor, Emelie och Josephine belönades med 1 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Jensen

Ämnen du kan följa