David Appelgren från Norrköping arbetar som grafiker men har länge varit engagerad i matfrågor. Hästköttskandalen för två år sedan fick honom att reagera mot hur matjättar för konsumenter bakom ljuset.

– Om jag skulle försöka sälja en plåtbit och påstå att det var guld, så skulle jag förmodligen hamna i fängelse. Men stora företag kommer undan med att sälja falska produkter. Det borde vara olagligt, säger David.

Slippa onödiga tillsatser

Artikelbild

| Julbordsklassiker. Rödbetssallader som köps färdiga i butik innehåller en mängd olika tillsatser: stabiliseringsmedel, surhetsreglerande medel och konserveringsmedel.

Han startade Facebooksidan Matfusket, där läsare själva kan tipsa om både bra och dåliga matexempel. Här finns också recept på mat man kan göra själv för att slippa onödiga tillsatser.

– Tanken med sidan är inte att man ska bli skrämd när man går och handlar, utan att man ska se hur lätt det är att hitta bra alternativ, säger han.

Sedan David började med Facebooksidan har han också förändrat sina egna matvanor. Han har övergått alltmer till ekologisk mat, minskat på köttet och dessutom skaffat en kolonilott där han odlar sin egen mat.

– Då vet man verkligen vad man får, säger han.

Artikelbild

| Mat utan fusk. Från att först ha handlat mest om tillsatser har facebooksidan alltmer kommit att handla om ekologiska alternativ. Läsarna delar också med sig av egna recept på bra mat utan tillsatser.

Väljer ekologiskt

Till sitt eget julbord väljer han helst bort både julskinka och köttbullar.

Artikelbild

| Alternativ finns. Gymnasieeleverna Ebba Bauer Zetterblom och Lisa Hellgren driver UF-företaget Pirum Parum. De tar tillvara överbliven frukt, bland annat från villaträdgårdar, och tillverkar äppelmust och andra produkter - miljövänligt och utan onödiga tillsatser.

– Vill man ha julskinka kan man välja en ekologisk. Och i stället för köttbullar kan man panera kokt brysselkål och steka, föreslår han.

Av klassikerna på julbordet är det rödbetssalladen som innehåller mest tillsatser, liksom bröd och bakverk.

– Men det är enkelt att göra själv, säger han.

När David Appelgren startade Matfusket hade han ingen aning om att han två och ett halvt år senare skulle ha över 127 000 gillare.

"Är inte dyrare"

En tanke med sidan var att ge konsumenter en möjlighet att påverka. Och Matfusket har också medverkat till att skapa förändring genom konsumentmakt.

– Vi skrev mycket på sidan om att en stor osttillverkare behandlade sina ostar med antibiotika. Det fick mycket uppmärksamhet och ledde till att de slutade med det, berättar David.

Men han ser egentligen inte vare sig matjättarna eller butikerna som några bovar.

– Butikerna tar hem de varor som vi frågar efter. Och om vi bara frågar efter billiga varor, så får vi billiga produkter med tillsatser, konstaterar David, som numera försöker välja ekologiskt till hundra procent när han handlar.

– Om man tittar på vad man egentligen får, så är det inte dyrare, säger han.