Därför fick 83-åringen ingen ambulans

Nu har SOS Alarm analyserat larmsamtalet som ledde till att en 83-åring som fallit och slagit sig fick åka polisbil i stället för ambulans, till akuten.

26 februari 2016 20:27

LÄS MER: 83-åring låg på marken i en halvtimme.

Daniel Lundin tjänstgör som pressjour och är platschef vid SOS Alarm i Luleå. Han har tillsammans med en annan chef lyssnat igenom det larmsamtal som på fredagsmorgonen kom in då en kvinna som låg med blödande ansikte på Ektorpsgatan i Norrköping.

– Vi har lyssnat på det samtal från den förbipasserande som, helt rätt och som man ska göra, ringde 112 och pratade med vår operatör, säger Daniel Lundin.

Under samtalets gång ska den 83-åriga kvinnan ha kommit på fötter och i bakgrunden hävdat att hon inte alls behövde någon ambulans. Det har SOS Alarm lyssnat på.

– Så i samråd med polisen etablerar vi istället att en patrull från dem åker ut och tittar till kvinnan, säger Daniel Lundin.

Så hon ville hellre åka polisbil än ambulans?

– Nej, men det är ju så att en del äldre är förvirrade och då är det kanske mer en polisiär sak att skjutsa hem dem, säger Daniel Lundin.

– Sedan med facit i hand så kanske en ambulans hade behövts men det var inte något som kom fram under samtalet som den förbipasserande hade med vår operatör, därför kopplade vi den personen till polisens ledningscentral istället.

Han tycker att det är olyckligt att polisen skriver på sin hemsida att de fick göra ambulansens jobb.

– När vi inte ser något vårdbehov upprättar vi kontakt med dem som får hjälpa till.

Vrinnevisjukhuset meddelar att kvinnan får kvarstanna på sjukhuset för observation över natten men att hon är lindrigt skadad och att hennes tillstånd är stabilt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!