I mitten av mars inleddes ett omfattande arbete med att fälla sjuka almträd i Folkparken. De döda träden måste tas ner för att de utgör en säkerhetsrisk.

Det arbetet är nu utfört – men vid promenadstråken vid Åbackarna finns det fortfarande tydliga spår. Trädrester ligger lite var som helst.

– Vi känner till att det kan se lite stökigt ut där just nu, men det finns en bra förklaring till det, säger Johan Lewander, landskapsingenjör vid Norrköpings kommun.

Artikelbild

| I mitten av mars inleddes ett omfattande arbete med att fälla döda almträd i området.

Han fortsätter:

– Det är vår entreprenör Peab som haft lite svårt att komma fram för att plocka upp resterna. Det är ju trångt vid gångbanan och det är lurigt att komma åt i slänterna, säger Lewander.

Den traktor som skulle användas för uppgiften kom inte fram.

– Men nu är det på gång med en fyrhjuling som ska göra jobbet. Vi vill att det ska fixas så fort som möjligt då det är fint promenadväder, säger Lewander.

Det finns även stubbar som medvetet lämnats kvar i området.

– Folk kanske kan uppfatta det som skräp, men stubbarna fyller geologisk funktion. Det finns exempelvis skalbaggar och andra insekter som bor i träden, säger Johan Lewander.

Kommunens förhoppning är att allt ska bort är borta den här veckan.

Totalt är det ett 40-tal döda almträd som nu har fällts. Träden har drabbats av almsjukan. Boven i dramat tros vara almsplintborrar, en slags skalbagge.

Norrköping har haft almsjuka i snart 15 år. Andra områden som tidigare drabbats är Oxelbergen och Vasaparken.