Dåligt med draghjälp för lokala liberaler

Liberalernas toppkandidater i valet till EU-parlamentet har lyst med sin frånvaro i Norrköping under valrörelsen och opinionssiffrorna är usla. Men Gunnar Asserhed som varit drivande lokalt är ändå positiv.

24 maj 2019 08:00

Enligt Skops opinionsundersökning bara en vecka före EU-valet får Liberalerna bara 3,8 procent av sympatierna, jämfört med 9,9 procent i valet 2014. Om resultatet skulle stå sig riskerar Liberalerna att bli utan representant i EU-parlamentet.

– Vi är alla förundrade över detta. Men vi får väl se. Det är ju valresultatet som avgör, säger han och tillägger att Liberalerna totalt ser ut att bli fler i EU-parlamentet eftersom det liberala partiet i Storbritannien går fram och att den franske presidenten Macrons parti kommer till.

Med bara ett par dagar kvar till EU-valet har han flera veckor av hektiskt valarbete bakom sig.

– Jag vet inte varför ingen av toppkandidaterna varit här. Men lokalt har det gått bra. Vi upplever att det bara är vi och Miljöpartiet som har kampanjat, säger Gunnar Asserhed, som står på 37:e plats på Liberalernas kandidatlista i valet till EU-parlamentet. Men mest känd är han kanske som tidigare landstingspolitiker och ledamot i vård- och omsorgsnämnden i Norrköping.

Han berättar att 10-15 personer deltagit i valrörelsen lokalt.

– Vi har delat ur flygblad på resecentrum varje morgon mellan klockan 6.00 och 8.00, varit vid Skvallertorget för studenterna där ett par gånger i veckan och haft torgmöten på fredagseftermiddagar och lördagsförmiddagar i tre veckor, säger han.

När det kommer till EU-valet trycker han framför allt på att det är viktigt att utnyttja sin rösträtt.

– Det är att delta i demokratin och eftersom det var Liberalerna som fick igenom allmän och lika rösträtt för alla för 100 år sedan vill vi gärna framhålla det, säger han.

Gunnar Asserhed menar att det är många Norrköpingsbor som gynnas av EU.

– Norrköping är ju en logistikstad och har mycket lager, som genereras av handeln. Så väldigt många Norrköpingsbor är ju faktiskt beroende av vi kan upprätthålla en god export och det hade man inte kunnat göra utan EU och dess frihandelsavtal med hundratals länder.

Han tycker också att det är självklart med ett ökat samarbete i EU.

– Det finns två frågor som vi behöver överstatliga beslut på för att kunna komma någonstans – klimatet och den gränsöverskridande brottsligheten. EU måste få kapacitet och medel för detta. Det går inte att 28 länder håller på och diskuterar på konferenser år efter år och aldrig blir överens. Vi måste se till att EU får beslutskraft, säger han.

I valrörelsens absoluta slutspurt verkar också Gunnar Asserhed få efterlängtad förstärkning. När vi på torsdagseftermiddagen kontaktar Liberalernas kansli i Stockholm meddelar pressekreteraren Adam Alfredsson nämligen att den avgående partiledaren Jan Björklund trots allt ska komma till Norrköping och De Geergymnasiet – redan på fredagsmorgonen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Petronella Uebel

Ämnen du kan följa