Då kan hamnens nya entré invigas

5 500 plantor och 10 000-tals lökväxter ska skapa rena färgprakten i framtidens entré till Norrköpings nya stadsdel i hamnen.

Entrén till Kanonparken och Norrköpings nya stadsdel i hamnen börjar så smått ta form med växter, träd, trappor och gångstråk.

Entrén till Kanonparken och Norrköpings nya stadsdel i hamnen börjar så smått ta form med växter, träd, trappor och gångstråk.

Foto: Mats Willner

Norrköpings kommun2019-11-15 16:15

Minns ni reportaget om de 1 150 gamla NT, som la grunden till framtidens entré till Inre Hamnen vid Kanonparken? Tidningarna placerades, likt en bädd, runt de gamla trädens rötter, innan man placerade nya lager av jord så det gamla inte skulle ta all näring från det nya man planterar.

I dag har de 15 gamla träden fått sällskap av 25 nya träd, 5500 nya plantor och 10 000-tals lökväxter.

– Vi vill skapa något unikt och vackert, som verkligen markerar entrén till vår nya stadsdel i Norrköping. Det har känts viktigt på många sätt, säger kommunens landskapsarkitekt Elisabet Manfred.

– Det blir en färggrann park, där vi jobbat med växter, som ska hålla parken grön och fin året runt. Det har varit ett roligt uppdrag.

Det har varit ett pusslande av träd, växter, gräs och gångstråk, men nu är man nära en invigning.

– Vi har en slutbesiktning av parken den 4 december och hoppas, om allt fungerar, ha en öppning och invigning av parken före jul. Det är målet.

Flera trappor med stenar från den gamla gasklockan är klara. De gamla delarna har också använts till murar och sittplatser, som ger en historisk känsla av området. Det finns också ett gångstråk mellan träden och gräsytorna med ett mönster av 64 betongpentagoner, där ingen är den andra lik.

– Vi har byggt vidare på den fina kajpromenaden vi redan har på norra sidan. Det nya parken blir en förlängning av det, tycker Elisabet Manfred.

Kostnaden för om- och nybyggnaden av Kanonparken kommer landa runt tio miljoner.

Karta: Saltängsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!