Chef åtalas för vargattacken

Åklagaren: Kolmårdens hantering av vargar har varit riskfyllt.

28 januari 2016 10:50

24NT direktsänder från presskonferensen då åtalas idag väcks efter att en personal dödats av vargar i Kolmårdens djurpark.

Presskonferensen startar kl 11:00.

Enligt NT:s utsända på plats är det Mats Höggren, dåvarande zoologiske chef, som åtalas för arbetsmiljöbrott, innefattande vållande till annans död. SVT uppger att åklagaren betecknar det som ett grovt brott.

Klockan 10:55 startar 24NT:s direktsändning, som du ser på vanlig tv eller i din dator, mobil eller surfplatta.

 

Uppdatering, 11.02: Åklagaren: Åtal har nu 3,5 år efter olyckan väckts mot en högre chef och väckts mot Kolmården djurpark AB. Bolaget ska åläggas en bot på 4 miljoner kronor.

Arbetsmiljöbrott och vållande till annans död, grovt brott eftersom gärningen medfattat ett risktagande av allvarligt slag och en försummelse av allvarligt slag.

För att förstå den rättsliga grunden för åtalet känna till arbetsmiljölagen som syftar till att förebygga ohälsa och olyckor i arbetet.

Utredningen visar att man brustit i att regelbundet undersöka förhållandet och bedöma risken i arbetet och att tillse att det finns skriftliga riskbedömningar och att arbetstagarna hade tillräcklig information för att utföra ett säkert arbete.

Arbetsmiljöverket har också sett de brister som vi kommit fram till.

Mer om de här incidenterna och inspektionerna kommer vi att återkomma till.

 

Uppdatering, 11.10: Utredaren Anders Wallberg, kriminalinspektör:

Vid 09.00-tiden går den anställda ensam till vargarna. Dennes närmaste chef ringer men får inte svar. 10.00 ska den anställde lämna varghänget. 10.25 ringer kollegan på hennes privata mobiltelefon men får inget svar. Kollegan hittar den anställdes kropp. Det ligger inget tvivel om att hon är död.

SOS kontaktas. 11.17 inkommer larm till polisen. 11.22 är den första patrullen på plats. De går in med djurparkspersonal efter att ha hämtat jaktvapen.

Rättsmedicinska undersökningen visar att dödsorsaken är att de skadorna som vargarna orsakat.

55 förhör har hållits av ett 40-tal personer. Utredningen består av 1400 sidor.

 

Uppdatering, 11.20:

Åklagaren Jan Olov Andersson: En brottsplatsundersökning har ägt rum med syfte att kunna spåra vilka aktiviteter som förevarit i samband och före olyckan.

Vi har vidtagit en omfattande rättsmedicinsk undersökning.

Det här målet är unikt och vi har ställts inför problem som tidigare inte förekommit i brottssammanhang. Vi har inte bara vänt på varje sten, utan på varje sandkorn. Men ibland finns inte heller svaren där.

Ett exempel på där vi vidtagit extra åtgärder är för att utreda den anställdes sjukdomstillstånd.

Det har funnits tidigare incidenter och tillbudsrapportering med ett stort antal tillbud där det finns exempel på att gäster har skadats och att personal har känts sig hotade.

2009: En gäst blir biten i armen av vargar och sys med elva stygn.

2011: Personal som arbetar ensam möttes av vargar med ett mycket aggressivt beteende innan hon lyckas ta sig ut.

2012: Endast två månader innan olyckan blir en gäst biten i benet av vargar och tvingas uppsöka sjukvård och sys med 17 stygn.

Fler incidenter som inte tas upp som tillbud har inträffat och visar beteende hos vargar som borde ha väckts frågor för djurparkens arbetssätt.

 

2009 och 2010 har Arbetsmiljöverket påtalat flera brister i arbetsmiljön i andra delar av djurparken. De var några av de bakomliggande orsakerna till just den här olyckan.

Kolmårdens hantering av vargar har varit riskfyllt.

Utredningen visar att de chefen och bolaget varit medveten av dessa förhållande och borde ha agerat och sett över förhållandena.

När så inte skett föreligger ett medvetet risktagande eller en försummelse av allvarligt slag.

Den tilltalande och bolaget förnekar brott.

 

Uppdatering, 11.23: Där är presskonferensen slut. Läs mer om det här på nt.se och se klipp från 24nt senare under torsdagen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mattias Heikki