Burgarställe förbjuds servera halvgenomstekt

Restaurangen Burgers & Bangers har förbjudits att servera hamburgare som inte är genomstekta. Detta efter en livsmedelsinspektion där man fann att tillredningen innebar en risk för överföring av sjukdomsframkallande bakterier.

21 oktober 2018 07:00

Öl- och hamburgerbaren Burgers & Bangers på Drottninggatan får inte längre servera hamburgare som är medium eller rare. Under en nyligen genomförd livsmedelsinspektion konstaterades att restaurangen inte kunnat visa hur de säkerställer att hamburgarna är ett säkert livsmedel eftersom avdödningen av bakterier varit ofullständig.

– De har ett ansvar att servera säker mat, säger livsmedelsinspektör Alistion Ningenza vid Byggnads- och miljöskyddskontoret.

Alistion Ningenza förklarar att restaurangen maler köttet rått och att risken då är att det finns bakterier på ytan som hamnar inuti köttet. Köttfärsprodukter kan innehålla bakterier som E. coli och salmonella som kan leda till sjukdomar. Restaurangen har nu att välja mellan att endast servera genomstekta hamburgare eller ändra sina rutiner och visa att det inte finns någon risk för bakteriespridning.

Stellan Linde är restaurangchef på Burgers & Bangers och säger att de egentligen inte serverar medium eller rare men att det "hänt vid ett par, enstaka tillfällen".

– Vi steker hamburgarna som man ska. Det är väldigt sällan någon beställer en blodig hamburgare, men ett par gånger har någon bett om det och då har de fått det.

Han säger att de kände till riktlinjerna och riskerna, men valt att informera gästen som sedan själv fått ta ställning.

– Och de har velat ha det.

Från och med nu kommer de dock inte servera något annat än väl genomstekta burgare.

– Nu spelar det ingen roll hur mycket de ber om det, säger Stellan Linde.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sarah Olsson

Ämnen du kan följa