Det är en hedersutmärkelse som tilldelas den kvinna som har befordrats till den mest inflytelserika chefsposten i svenskt näringsliv under det gångna året.

– Petra Einarsson har ett stort uppdrag i att leda BillerudKorsnäs åt rätt håll och skapa hållbara värden för framtiden, säger Marika Lundsten, vd Ruter Dam, i ett pressmeddelande.

– Det gör hon genom ett ledarskap grundat i starka värderingar. Hon har infört en decentraliserad organisation med tydligt kundfokus och lönsamhet samt en mer jämställd ledningsgrupp.

Petra Einarsson blev vd och koncernchef för det börsnoterade industriföretaget BillerudKorsnäs i februari 2018. Företaget har åtta produktionsanläggningar i Sverige, Finland och Storbritannien. BillerudKorsnäs har cirka 4 400 anställda och en omsättning på 22,3 miljarder kronor.

– Jag är oerhört stolt och glad över hedersutmärkelsen och de som känner mig väl vet att jag brinner för svensk basindustri, säger Petra Einarsson i pressmeddelandet.

– Om jag kan vara en förebild och locka unga tjejer och kvinnor till fantastiskt spännande branscher gör det mej särskilt glad.

Urvalet till hedersutmärkelsen Årets Ruter Dam tar hänsyn till företagets storlek, omsättning, antal anställda och den kvinnliga chefens grad av makt och inflytande.

Hedersutmärkelsen Årets Ruter Dam delas ut årligen i samband med Ruter Dam-dagen som är ett seminarium inom organisationens chefsutvecklings- och mentorprogram.

Petra Einarsson är en av Ruter Dams mentorer där målet är att det ska bli fler kvinnliga chefer på hög nivå i svenskt näringsliv.