Brandmännen kan få nytt övningsfält

Räddningstjänsten i Östra Götaland kan få ett nytt gemensamt övningsfält i Norsholm. Frågan ska nu utredas.

Brandmännen i Norrköping och Linköping kan i framtiden öva på ett gemensamt övningsfält i Norsholm.

Brandmännen i Norrköping och Linköping kan i framtiden öva på ett gemensamt övningsfält i Norsholm.

Foto: Arkivbilder

Norrköpings kommun2019-11-19 06:00

Brandmännen i Norrköping och Linköping kan i framtiden få ett gemensamt övningsfält som, enligt ett förslag, hamnar i den förstnämnda kommunen. 

Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG, har i flera år arbetet tillsammans med miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen i Linköping för att hitta en ny placering för kommunens räddningsövningsfält. I dag ligger övningsfältet inom stadsdelen Djurgården. I framtiden är det dock tänkt att marken ska användes för bostadsbebyggelse. 

På tisdagen kommer frågan om övningsfältets framtid upp på kommunstyrelsens sammanträde i Linköping. Enligt förslaget ska kommundirektören få i uppdrag att, tillsammans med RTÖG och Norrköpings kommun, ta fram ett förslag och en kostnadsberäkning på ett nytt gemensamt övningsfält för Linköping och Norrköping. 

RTÖG har hittat en lämplig plats i Norsholm, mellan de båda städerna. "Ett nytt och modernt räddningsövningsfält skulle sannolikt väcka stort nationellt intresse och bidra i arbetet att göra regionen än mer attraktiv", står det att läsa i tjänsteskrivelsen till kommunstyrelsen. 

En förutsättning för att Linköpings kommun ska göra en utredning är dock att politikerna i Norrköping fattar ett liknande beslut. Senast i juni 2020 ska utredningen vara klar. Utredningen beräknas kosta 200 000 kronor och kostnaden ska delas lika mellan Linköpings kommun och Norrköpings kommun. 

Kommunstyrelsen i Linköping förväntas på tisdagen även fatta beslut om att utreda en ny brandstation i Ljungsbro.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!