Boendes kritik: "Det känns för jäkligt"

Beslutet är inte taget. Men det mesta lutar åt att vägföreningarna förlorar sitt stöd när Norrköpings kommun måste spara.

Åsikterna går isär. Maria Stille har inte samma uppfattning som Reidar Svedahl.

Åsikterna går isär. Maria Stille har inte samma uppfattning som Reidar Svedahl.

Foto: Christer Andersson

Svärtinge2019-11-14 06:00

Skolmatsalen i Svärtinge Hus var välfylld på tisdagskvällen. Politiker och tjänstemän från Norrköpings kommun informerade om vad sparförslaget kan innebära för Övre Svärtinge vägförening.

Det går ut på att kommunen inte tar på sig huvudmannaskapet, släpper ansvaret för belysningen och drar in det årliga bidraget.

Det blev över tre intensiva timmar med information, åsikter och frågor.

Olof Carlsson, driftchef vid samhällsbyggnadskontoret, förklarade att kommunen inte har något juridiskt ansvar för belysningen eller att ge ekonomiskt bidrag.

– Det känns inte schysst. Första gången vi fick höra att vi skulle ta över belysningen var på mötet 23 oktober, sa vägföreningens ordförande Maria Stille.

Efter det långa mötet var det svårt att tro något annat än att kommunen kommer att ta sin hand från vägföreningen helt och hållet.

– Det känns skit. Det känns för jäkligt, rent ut sagt. Att en liten del av Norrköping ska spara in pengar för kommunens blunder i olika projekt. Jag tycker inte riktigt att de tar sitt ansvar, sa Stille.

Vad ska kommunen göra i stället?

– Att, om det behövs, ta en skattehöjning och få budgeten i balans. En liten skattehöjning, räta upp, göra ordning och reda, så saker och ting får konsekvenser när man missköter och det blir fel. Sen kan man sänka skatten igen när man fått ordning.

Hur stor höjning av årsavgiften kan det bli för era medlemmar?

– En fördubbling minst. Från nuvarande 1 500 kronor till 3 000 för åretruntboende. Det är inte okej.

Fick du alla svar du ville ha?

– Nej, jag skulle vilja se vilka kostnader det skulle kunna bli, varför de inte kan ta bort en liten del av bidraget och lägga övertagandet på is.

Svärtinge har vuxit kraftigt, från ett samhälle med vägnät för ett sommarstugeområde, till en ort med nästan 4000 invånare där tomter styckats av i raskt takt. Eon vill börja gräva ned el och få bort stolparna redan under kommande år.

Reidar Svedahl (L) tackade flera gånger för den sakliga och vänliga tonen under mötet.

– Jag förstår er besvikelse. Vi kan inte bestämma över 80 procent av kommunens budget. Skola och omsorg ska vi inte röra. Annat kan vi påverka, förklarade Svedahl om hur 30 miljoner ska sparas in, utan någon skattehöjning.

Under förra veckan undertecknade tio olika vägföreningar en gemensam protestskrivelse om förslaget.

Beslut i kommunalfullmäktige väntas komma någon gång efter nyår.

Det blev en lång kväll i matsalen.
Det blev en lång kväll i matsalen.
Karta: Svärtingehus fritidshem
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!