Bilister kördes på av Räddningstjänsten

Vid trafikolyckan som inträffade på E22 på tisdagen ville flera bilister inte flytta på sig och blev därför påkörda av utryckningsfordonen. Polisen säger att det är ett vanligt problem.

1 september 2015 18:13

På tisdagen inträffade en större trafikolycka på väg E22. Räddningspersonal har rapporterat från olycksplatsen att ett antal bilister inte visat hänsyn och inte lämnat fri väg för utryckningsfordonen, vilket ledde till att de blev påkörda med mindre skador på bilarna som följd.

– Ibland är det brist på hänsyn och vilja att hjälpa till på olycksplatser. Det finns ofta bilister som inte vill flytta på sig och lämna plats för utryckningsfordonen, säger polisens presstalesman Thomas Agnevik.

Stefan Hagdahl, räddningstjänstens inre befäl, bekräftar också att detta är ett vanligt förekommande problem.

– Många bilister är stressade, spelar hög musik och tittar inte i backspegeln. De sitter i sin egen lilla värld. Dessutom blir många handlingsförlamade när de kommer till en olycksplats, man vet inte riktigt vart man ska ta vägen, säger Stefan Hagdahl.

Mest problem är det vid smala vägar, vägar med vajerräcken och 1+2-vägar.

Vad kan det få för följder om bilisterna inte flyttar på sig?

– Vi kan bli fördröjda till olyckan och till den som verkligen behöver hjälp. Det kan orsaka andra krockar på väg ut till olyckan. Det är på väg ut det är svårt, när folk inte fattar vad som händer, säger Stefan Hagdahl.

Hur skulle ni vilja uppmana bilisterna att agera?

– Ta det lugnt, sakna ner och kör åt sidan. Titta i backspegeln och ha lite framförhållning. Om man ser ett utryckningsfordon komma på långt håll kan man leta efter någonstans att svänga av och stanna för att lämna plats.

Läs mer: Så säger räddningstjänsten dagen efter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!