Bikupor vid Färgargården

I dag var det premiär för bikupan vid Färgargården. Efter år av bidöd vill biodlarna nu att bina ska integreras i stadsmiljön.

19 maj 2016 18:17

– Det här är stans pärla tycker jag, säger Göran Pettersson när han kommer gående vid kaféet Färgargården.

Han är ordförande i Norrköpings biodlarförening och har precis ställt en bikupa vid sidan av uteserveringen. Trenden att ha bin inne i stan har ökat i både Sverige och världen de senaste åren, och nu har Norrköping hakat på.

– Det är viktigt att folk får se hur betydelsefulla polinerande bin är. De ger större kärnhus i äpplena och därmed större äpplen, större blåbär i skogen och jag har en kupa på mitt jordgubbsfält och märker att jordgubbarna blir riktigt stora, säger Göran Pettersson.

Två tredjedelar av all livsmedelsproduktion är beroende av polinering. Men på grund av allt färre blommor, användandet av giftiga bekämpningsmedel och ett kvalster som sprider sig genom landet har antalet bin minskat drastiskt.

– Vi har stora problem med kvalster som suger ut kroppsvätskan ur bina. Vi har sett att bina ger upp efter ett tag och flyttar, då tar de kvalstret med sig och så sprids det till nästa kupa innan det dör, säger Göran Pettersson.

Han hoppas att de två bikuporna vid Färgargården kan fånga kommunens intresse att vilja sätta ut fler kupor inne i staden. De har redan pratat om saken och Göran Pettersson vill att processen skyndas på.

– Det här behövs inte sen, det här behövs nu. Vi kan ha bikupor i rondeller, parker, alléer. Det skulle tillföra mycket till utemiljön i Norrköping, säger Göran Pettersson.

Det är trädgårdsföretaget Econova som beställt bikuporna till caféet via projektet Bin i Stan och på lördag är det trädgårdsdag. Då finns företaget på plats tillsammans med biodlare vid Färgargården för att berätta mer om bin, pollinering och vilka växter som bina gillar. De senaste fyra åren har biodlarföreningen haft tjugo nya medlemmar om året.

– Det är en våldsam ökning mot tidigare. Det är riktigt bra, ju fler bin vi har desto bättre utemiljö och mer honung får vi. Det bästa är den ekologiska honungen, vi behöver inte ha massa bekämpningsmedel i, säger Göran Pettersson.

Oroliga kafébesökare kan känna sig lugna, bin gillar varken saft eller kakor, det gör bara getingar. Så någon ökad risk att få ett stick finns inte enligt biodlaren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Monica Hansson